Pripremno ročište po tužbi protiv dečaka ubice iz „Ribnikara“, njegovih roditelja i države

Pripremno ročište po tužbi protiv dečaka ubice iz „Ribnikara“, njegovih roditelja i države

U Višem sudu u Beogradu počelo je pripremno ročište u parničnom postupku koji je u slučaju „Ribnikar“ pokrenula jedna od oštećenih porodica protiv dečaka koji je počinio masakr u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, njegovih roditelja, škole i države.

Tužba je podneta za naknadu nematerijalne štete, a ovo je drugi postupak u kom je tužen maloletni K.K. zbog toga što je počinio masovno ubistvo u školi u Beogradu.

S obzirom na to da je dečak imao tek 13 godina kada je počinio zločin, on je zakonski krivično neodgovoran i nije obuhvaćen krivičnim postupkom koji je takođe u toku.

Oštećena porodica Dukić tužila je i maloletnog dečaka koji je 3. maja ubio devetoro svojih vršnjaka, čuvara škole i ranio još šest osoba , i njegove roditelje, školu ali i Republiku Srbiju.

Snežan Dunjić, punomoćnica oštećene porodice rekla je da ova porodica nije podnela tužbu zajedno sa 27 članova porodica oštećenih, jer je bila u obavezi da u roku od 30 dana podnese tužbu.

Razlog je to što su prvi podneli predlog za određivanje privremene mere zabrane raspolaganja imovinom u odnosu na majku dečaka, a na osnovu kog je sud izrekao tu privremenu meru.

Punomoćnice obe strane u ovom postupku bile su saglasne da je potrebno da se uradi veštačenje maloletnog dečaka kako bi se utvrdila njegova sposobnost rasuđivanja tog dana kada je počinio masakr.

Marina Ivelja, punomoćnica porodice Kecmanović, istakla je da je na ročištu iznet oštar stav zamenice državnog pravobranioca da se država ne oseća odgovornom u ovom slučaju.

Podsetimo, u ovom slučaju vodi se još jedan parnični postupak u kom je 27 članova oštećenih porodica tužilo porodicu Kecmanović i školu „Ribnikar“.

Takođe, pokrenut je i krivični postupak protiv roditelja maloletnog K.K. i vlasnika kao i instruktora streljačkog kluba Partizan u koji je, prema navodima optužnice, Vladimir Kecmanović odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje.

Optužnicu je podiglo Više javno tužilaštvo 10. oktobra, ali ta optužnica još uvek nije pravosnažna.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 8. decembar.