Princ Filip: Kralj Aleksandar stradao u Marseju kao prva žrtva fašizma u Evropi

Princ Filip: Kralj Aleksandar stradao u Marseju kao prva žrtva fašizma u Evropi

Na Oplencu je državnom ceremonijom obeleženo 88 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, u atentatu 1934. godine u Marseju. Princ Filip Karađorđević je poručio da je kralj Aleksandar I jedan od najvećih vladara kojeg smo imali i istakao da očekuje da će Beograd dobiti spomenik dostojan viteškog kralja.

Državnu ceremoniju na Oplencu predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković, a vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, opštine Topola, Zadužbine kralja Petra I, kao i predstavnici brojnih Udruženja građana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ceremoniji su prethodili liturgija i parastos u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kojem su prisustvovali princ Filip i princeza Danica, knez Mihailo i kneginja LJubica sa kćerkama kneginjama Natalijom i Isidorom, i brojni poštovaoci dela kralja Aleksandra I Karađorđevića,

Princ Filip Karađođević rekao je da je kralj Aleksandar I stradao kao prva žrtva fašizma u Evropi.

„Došlo je vreme kada narod može da razobliči neistine onih koji su pisali posleratnu istoriju želeći da umanje delo i degradiraju lik mog pradede kralja Aleksandra I. Očekujem da će naše vlasti imati sluha i razumevanja i da će Beograd dobiti spomenik dostojan viteškog kralja“, rekao je princ Filip.

Podsetio je da se u centru Pariza nalazi spomenik posvećen kralju Petru I i kralju Aleksandru, i dodao da ne postoji razlog da naša prestonica ne dobije takav spomenik.

Kralj Aleksandar I Karađorđević, glavnokomadujući srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ubijen je u Marseju 9. oktobra 1934. godine, a sahranjen je u sarkofagu koji se nalazi u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.