Žrtve R. Kelia detaljno opisuju zlostavljanje u izjavama o uticaju

Žrtve R. Kelia detaljno opisuju zlostavljanje u izjavama o uticaju

Neke od žena koje je pevač R. Keli zlostavljao opisale su kako je „uništio živote toliko ljudi“ dok su mu se obraćale na sudu pre nego što je u sredu osuđen na 30 godina zatvora.

„Naterao si me da radim stvari koje su mi slomile duh. Bukvalno sam poželeo da umrem zbog toga koliko sam se nisko osećao zbog tebe“, rekao je jedan preživeli osramoćenoj zvezdi na saslušanju u Njujorku. „Da li se sećaš toga?“

Druga je jecala dok je rekla sudu da ju je Keli viktimizirao nakon što je prisustvovala jednom od njegovih koncerata sa 17 godina.

„Bojala sam se, naivna i nisam znala da se nosim sa situacijom“, rekla je, objašnjavajući zašto tada nije progovorila. „Tišina je veoma usamljeno mesto.“

Pevač, koji je ranije bio najpoznatiji po pesmama koje su bile na vrhu liste kao što su Ignition (Remik) i I Believe I Can Fli, čuo je sedam upečatljivih izjava svojih žrtava na sudu neposredno pre nego što je osuđen za reketiranje i zločine trgovine ljudima.

Neke žene su koristile svoja prava imena, dok su druge bile poznate samo po imenu ili pseudonimu, a neke su postale emotivne dok su govorile.

Lizzette Martinez je opisala kako je Keli obećala da će biti mentor kada je nastavila pevačku karijeru sa 17 godina.

„Sada imam 45 godina, majka sam i borim se sa mentalnim zdravljem“, rekla je ona na sudu. „Roberte, uništio si živote toliko ljudi.“

Govoreći nakon izricanja presude, rekla je za Bi-Bi-Si: „Bila sam veoma mlada devojka, maloletna, koja je imala mnogo snova, a on mi je skratio snove i zlostavljao me mentalno, fizički, emocionalno, na bilo koji način koji možete zamisliti. .

„Samo sam želeo da živim normalnim životom i samo nekako pokušam da se izlečim, ali bi mi trebalo ceo život da se izlečim. Samo zato što je osuđen ne znači da to nestaje za nas.“

Pre izricanja presude, Kelijev advokat je za „hiperseksualno“ ponašanje pevača okrivio to što je sebe više puta seksualno zlostavljao kao dete.

Ali gospođa Martinez je rekla: „Postoji toliko ljudi koji su zlostavljani na ovom svetu i mi se ne okrećemo i ne zlostavljamo druge. On je imao sve resurse. Mi nemamo takve resurse. Mogao je da dobije pomoć. mnoge stvari je mogao da uradi da se zaustavi. To je moć slavne ličnosti.“

Druga preživela, Stefani, rekla je da je Keli ostavila „trajnu mrlju“ u njenom životu. „Osećala sam se posebno, jer je neko ko je bio poseban za svet bio zainteresovan za mene“, rekla je ona.

„Nadam se da ćeš otići u zatvor do kraja života.

Jedna žena, Addie, prisjetila se da je upoznala pjevačicu na koncertu gdje ju je seksualno napao. „Nikad nisam znala da će me odlazak na taj koncert u septembru 1994. zauvek promeniti“, rekla je ona.

„Ove poslednje četiri godine bile su grubo buđenje toga kako je moje ćutanje povredilo druge. Nadam se da Robert Keli ne može da spava noću, znajući da je to ono što je uradio.“

Angela (pseudonim) je detaljno opisala pevačino „žalosno i neobjašnjivo“ ponašanje.

Ona se osvrnula na činjenicu da je Keli bila poznata kao samoproglašena „pied piper of R&B“ – titula za koju je rekla da se primenjuje „i u muzici i u tehnici i u pristupu“.

„Uspeh i ljubav… predstavio si ove blistave dragulje kao da su od zlata“, rekla mu je. „Iskoristili ste svoju slavu i moć da doterujete i trenirate maloletne dečake i devojčice za sopstveno seksualno zadovoljstvo.

Ona je nastavila: „Sa svakim dodavanjem nove žrtve rasli ste u zloći, drskosti, umanjujući bilo koji oblik ljudskosti ili samosvesti, što je ubrzo postalo plodno tlo za vaš kompleks nalik Bogu.

„Radili ste, govorili i ohrabrivali prezrene stvari koje niko ne bi trebalo da radi. Mi vraćamo svoja imena ispod senki vaše napaćene traume.“

U jednom trenutku, žena poznata kao Džejn Dou broj dva rekla je pevačici: „Ti si nasilnik, bestidan si, odvratan si“.

Nekoliko žena je svedočilo da su bile prepuštene na milost i nemilost Kelijevim perverznim i sadističkim hirovima dok su bile mlađe od zakonskih godina za pristanak.

Rekli su da im je naređeno da potpišu ugovore o neotkrivanju podataka, što ih je sprečilo da iznesu u javnost svoja iskustva.

Neki su se pozivali i na „Robova pravila“ – koja su, ako se prekrše, bila izložena pretnjama i nasilnim kaznama.

Dok je Keli osuđena, Kiti Džons je rekla da su „mnogi od nas čekali da dođe ovaj dan“, dok je Fajt dodala: „Nadam se da ćete dobiti pomoć, kao i da zamolite Boga za oproštaj“.

Još jedna preživela, Sonja, rekla je na sudu: „Bilo je mnogo puta da sam se plašila za svoj život, plašila sam se za život svoje ćerke. Nadam se i molim se Bogu da svi izlečimo.“

Jovante Kaningem, bivši pevač Keli, rekao je: „Počinjemo da gledamo na pravdu i još uvek imamo još parnica.

Gospođa Kaningem je učestvovala u dokumentarnom filmu Surviving R. Kelli, gde je govorila o tome kako je videla kako odrasla pevačica ima seks sa Alijom kada je pokojna R&B zvezda bila maloletna.

Govoreći o njegovoj presudi, gospođa Kaningem je rekla: „Znate, Biblija kaže da će vas Bog otvoreno nagraditi za ono što radite u tajnosti. On je sve ovo radio u tajnosti, tako da sada dobija otvorenu nagradu.

Advokati pevača, čije je puno ime Robert Silvester Keli, rekli su da će se žaliti na njegovu kaznu. Dalja krivična gonjenja će se održati u Čikagu i Minesoti.