Preslušavanje matične ćelije raka i imunih ćelija u mikrookruženju tumora za progresiju raka jetre

Preslušavanje matične ćelije raka i imunih ćelija u mikrookruženju tumora za progresiju raka jetre

Kompleksna dinamika između matičnih ćelija raka jetre (CSC) i imunih ćelija unutar tumorskog mikrookruženja (TME) je centralna za progresiju raka jetre. Ove interakcije su kritične u stvaranju imunosupresivnog okruženja koje značajno utiče na odgovor na imunoterapiju.

CSC jetre, odgovorni za inicijaciju tumora, metastaze, terapijsku rezistenciju i recidiv, pokazuju heterogenost i karakterišu ih različiti površinski markeri koji doprinose njihovoj stabljici i metastatskom potencijalu.

Poreklo CSC jetre je višestruko, sa teorijama koje sugerišu da mogu nastati iz matičnih/progenitor ćelija jetre, zrelih hepatocita ili kroz reprogramiranje ne-CSC. Identifikovani markeri kao što su CD133, CD90, CD44 i EpCAM dali su uvid u različite karakteristike CSC jetre, koje su od vitalnog značaja za njihovo održavanje i izbegavanje imuniteta.

Signalni putevi, uključujući Vnt/β-katenin, NOTCH i IL-6/STAT3, su sastavni deo samoobnavljanja i diferencijacije CSC jetre i povezani su sa terapijskom rezistencijom i lošom prognozom kod pacijenata sa HCC. Ciljanje na ove puteve moglo bi ponuditi nove terapijske strategije.

TME CSC jetre obuhvata niz komponenti, uključujući tumorske parenhimske ćelije, stromalne ćelije, imune ćelije, citokine i ekstracelularni matriks, od kojih svi doprinose svojstvima CSC. Posebno, fibroblasti povezani sa rakom (CAF), makrofagi povezani sa tumorom (TAM) i imunosupresivni citokini su istaknuti zbog njihove uloge u negovanju CSC niše.

Dvosmerni odnos između CSC jetre i imunih ćelija je ključan za širenje CSC i izbegavanje imunonadzora. Pokazano je da protumorigene imune ćelije, kao što su TAM i supresorske ćelije (MDSC) izvedene iz mijeloida, moduliraju TME da regulišu progresiju raka. CSC jetre, zauzvrat, mogu uticati na fenotip T ćelija i NK ćelija, oblikujući imunotolerantnu nišu.

U Frontiers of Medicine ispituju se terapijske strategije koje ciljaju na CSC jetre, fokusirajući se na terapije zasnovane na antitelima, CAR-T ćelije i vakcine sa dendritskim ćelijama (DC). Ovi pristupi imaju za cilj da iskoriste jedinstvena svojstva CSC-a za jačanje kapaciteta imunog sistema da identifikuje i iskoreni tumorske ćelije, predstavljajući nove pravce za lečenje HCC-a.

Ukratko, složena interakcija između CSC jetre i imunih ćelija u TME je kritična determinanta u progresiji raka jetre. Razumevanje ovih interakcija je od suštinskog značaja za razvoj efikasnih terapija.

Razvoj terapija specifičnih za CSC jetre predstavlja obećavajuću granicu u istraživanju raka, sa potencijalom da poboljša ishode pacijenata u HCC.

Tekuća istraživanja imaju za cilj otkrivanje efikasnijih CSC markera i pravljenje ciljanih terapija dizajniranih da se pozabave različitim karakteristikama CSC-a jetre.