Premijer Rumunije posetio je Kijev

Premijer Rumunije posetio je Kijev

Rumunski premijer Nikolae Čuke, zajedno sa predsednikom Donjeg doma parlamenta Marselom Kolakuom i ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom boravili su u radnoj poseti Kijevu, piše „Evropska istina“.

Rumunsku delegaciju primio je predsednik Vladimir Zelenski, a sastali su se i sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom i predsednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.

Program posete obuhvatao je posete gradovima Borođanka i Irpen kod Kijeva, koji su bili teško pogođeni nelegalnom, ničim izazvanom i neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu. Čuke je izrazio snažnu osudu ruske invazije, zverstava i materijalnog razaranja, izražavajući podršku Rumunije međunarodnoj istrazi za krivično gonjenje odgovornih za međunarodne zločine, uključujući i dobrovoljni finansijski doprinos Povereničkom fondu Međunarodnog krivičnog suda.

U razgovorima sa ukrajinskim zvaničnicima, Čuke je ponovo potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i izneo višedimenzionalne mere podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu u kontekstu rata, uključujući pomoć za više od 820.000 izbeglica da pređu rumunsku granicu.

Nikolae Čuke je takođe ponovo potvrdio snažnu podršku Rumunije evropskim aspiracijama Ukrajine i čestitao Kijevu na ispunjavanju prvog dela upitnika za status kandidata za članstvo u EU. Istovremeno, on je podsetio na stav Rumunije, dosledno tvrdeći da Evropska unija treba da ponudi evropsku perspektivu Ukrajini, Republici Moldaviji i Gruziji, koje zaslužuju da budu deo evropske porodice.

„Danas sam se u Kijevu sastao sa rumunskim premijerom Nikolajem Čukom. Svaka takva poseta je važan signal solidarnosti sa ukrajinskim narodom. Cenimo podršku Rumunije u odbrani, humanitarnu pomoć i jasan stav o politici sankcija. Računamo na podršku budućnosti Ukrajine u Evropskoj uniji“, napisao je on zauzvrat o sastanku sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.