Premijer Poljske traži ostavku ministra spoljnih poslova

Premijer Poljske traži ostavku ministra spoljnih poslova

U poljskoj vladi sprema se glasan skandal – premijer Mateuš Moravjecki traži ostavku ministra spoljnih poslova Zbignjeva Raua, piše Onet.pl.

„Premijer Moravecki, da je mogao, smenio bi ministra spoljnih poslova u jednom danu“, rekao je listu jedan od zvaničnika bliskih premijeru. Prema njegovim rečima, „poljska diplomatija pod sadašnjim rukovodstvom je od malog značaja“.

„Sve najvažnije posete ili pregovore od ruske invazije na Ukrajinu vodi i vodi premijer, koji u ovoj oblasti nema podršku Ministarstva spoljnih poslova. I ovo je ključan trenutak kada se vodi rat u inostranstvu. “, dodao je on.

Kao primer, zvaničnik navodi posetu trojice premijera Kijevu sredinom marta – Ministarstvo spoljnih poslova nije bilo uključeno u pripremu ove posete.

Međutim, kako navodi izdanje, Zbignjev Rau ima podršku predsednika vladajuće partije „Pravo i pravda” Jaroslava Kačinjskog.

Publikacija napominje da je 28. aprila Kačinjski razgovarao jedan na jedan sa ministrom spoljnih poslova. „Naši sagovornici ističu da bi glavna tema razgovora u principu mogla biti samo jedna – ili garancija zadržavanja na funkciji, ili brza ostavka“, – rekao je Onet.pl.

U vladajućoj stranci nezvanično dodaju da sukob Ministarstva spoljnih poslova i kabineta premijera može dovesti do ozbiljnih problema.

„Ova vladina diplomatska bitka nije ni za koga. Što se pre završi, to bolje za sve“, rekao je istaknuti političar iz vladajuće stranke.