Predstavnik poljoprivrednika nakon sastanka sa premijerkom: Ne mogu reći da sam previše zadovoljan

Predstavnik poljoprivrednika nakon sastanka sa premijerkom: Ne mogu reći da sam previše zadovoljan

„Ne mogu reći da sam previše zadovoljan i mi smo već sad hteli da zakažemo novi sastanak“, rekao je za N1 predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije.

Matković kaže da je, kao što su i tražili, na sastanku dogovoreno da neće biti formiranja Poljoprivredne komore, kao i da se razgovaralo o gorivu, upisu parcela u poljoprivredna gazdinstva i neisplaćenim subvencijama.

„Što se tiče goriva, pričali smo o tome da će uskoro biti doneta nova Uredba prema kojoj poljoprivrednici neće biti uslovljeni litražom koliko dnevno mogu da sipaju goriva. U toku godine će moći podnositi više puta zahtev za refakciju koja će biti 50 dinara. Problem je što je sada na NIS-ovim pumpama zagarantovana cena od 179 dinara po litru, uz refakciju od 50 dinara, a kada poljoprivrednik iskoristi kvotu od 100 litara na 100 hektara jednog gazdinstva više neće imati olakšicu da sipa po 179 dinara na NIS-ovim pumpama, već će plaćati po tržišnoj ceni“, objašnjava Matković.

Prema njegovim rečima to nije jedini problem.

„Još jedan od problema je to što u uredbi piše i da ako poljoprivrednik, kad bude podnosio zahtev za refakciju, podnese greškom veći povrat ide u pasivni status. Oko toga se jako nismo slagali i tražili smo da odmah izračunaju koliko koje gazdinstvo sleduje i da poljoprivrednik ne dolazi u situaciju da zatraži ni 5 litara više. Došli smo do zajedničkog usaglašavanja gde poljoprivrednici ako podnose zahtev preko Poljoprivredne stručne službe, i dođe do većeg povrata, biće izbegnut pasivan statis“, kaže poljoprivrednik.

Kada je u pitanju upis parcela u poljoprivredna gazdinstva navodi da su dogovorene izmene zakona kojima bi se rešili imovinsko-pravni odnosi.

Matković ističe i da se veoma kratko govorilo o neisplaćenim subvencijama za 2023. godinu i da je obećano da će poljoprivrednicima kojima je poslat nalog za isplatu, a još nisu dobili novac, u najkraćem roku biti isplaćeno i da mogu da očekuju uplate na svoje račune u najkraćem roku.

„Ne mogu reći da sam previše zadovoljan i mi smo već sad hteli da zakažemo novi sastanak oko goriva i za povezana gazdinstva. Mislim da smo mogli na puno lakši način ovo sve da se dogovoramo i dokle god država nas ne prepoznaje da smo mi ti koji želimo da učestvujemo i govorimo šta je stanje na terenu i stalno moramo da na teži način to ostvarimo“, kaže Matković.

Kada su u pitanju sledeći koraci, Matković navodi da će zatražiti novi sastanak i da će, između ostalog, čekati formiranje nove vlade.

Podsetimo, poljoprivrednici su ranije danas razgovarali sa premijerkom, nakon čega je iz Vlade Srbije saopšteno da je Brnabić je istakla „da su i poljoprivrednici i država na zajedničkom zadatku, a to je da u najvećoj mogućoj meri pojednostave sistem prijave za subvencije sa jedne strane, uz strogu kontrolu korišćenja tih subvencija sa druge strane“.