Vučić na Generalnoj skupštini UN: Licemerje Zapada i osnaživanje prijateljstava s afričkim državama

Vučić na Generalnoj skupštini UN: Licemerje Zapada i osnaživanje prijateljstava s afričkim državama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je snažan govor na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, ukazujući na licemerje i bezobzirnost zemalja koje ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244. Istakao je da je imao značajne sastanke sa liderima iz različitih zemalja, uključujući predsednike Irana, Konga i ministre spoljnih poslova Kine, dok se Srbija polako etablira kao prijatelj među afričkim državama.

Vučić je naglasio da je razgovarao o važnosti teritorijalnog integriteta Srbije, posebno s kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Ji, koji je potvrdio podršku. Takođe, razgovarao je s Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, izražavajući frustracije zbog kršenja sporazuma iz Brisela.

Predsednik je izrazio zahvalnost građanima Srbije na podršci i naglasio da, iako ne postoji jednostavno rešenje za probleme sa Kosovom i Metohijom, Srbija mora održati kontrolu nad situacijom. Podsetio je da su pojedini zapadni zvaničnici bezobzirno ignorisali Rezoluciju 1244 kada im to odgovara, dok su, s druge strane, insistirali na njenom poštovanju u kontekstu Ukrajine.

U okviru svog obraćanja, Vučić je ukazao na potrebu za dijalogom i kritikovao trenutnu politiku UN, koju je opisao kao navijački tabor. Pored toga, održao je bilateralne sastanke sa brojnim svetskim liderima, nastavljajući da širi mrežu prijateljstava na međunarodnoj sceni.