Predsednik Nemačke se izvinio zbog terorističkog napada na OI 1972

Predsednik Nemačke se izvinio zbog terorističkog napada na OI 1972

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer zatražio je oproštaj od rođaka izraelskih sportista koji su poginuli u terorističkom napadu tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, prenosi DV.

„Ne možemo se iskupiti za ono što se dogodilo i za ono kroz šta ste prošli u uslovima neprijateljstva, neznanja i nepravde“, rekao je političar tokom komemoracije žrtvama u vazduhoplovnoj bazi Furstenfeldbruk u ponedeljak, 5. septembra.

„Sramota me je, molim vas kao šefa ove zemlje i u ime SR Nemačke zbog nedostatka zaštite izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu i zbog izostanka objašnjenja nakon toga“, dodao je Štajnmajer.

I premijer savezne države Bavarske Markus Zeder zatražio je oproštaj od rodbine nastradalih.

„Izvinjavam se u ime Slobodne Države Bavarske za greške i propuste učinjene u to vreme“, rekao je političar tokom događaja.

Predsednik Nemačke je dan ranije nazvao sramotom što je trebalo pet decenija da se postignu dogovori o isplati novčane odštete porodicama preminulih sportista.

Sporazum o obeštećenju postignut je 31. avgusta. Nemačka će rodbini isplatiti ukupno 28 miliona evra, od čega će 22,5 miliona obezbediti nemačka vlada, a ostatak – 5 miliona evra, odnosno 500 hiljada evra – stići će iz budžeta Bavarske i grada Minhena. .

Izraelski predsednik Jicak Hercog, koji se trenutno nalazi u državnoj poseti Nemačkoj, pozdravio je sporazum, nazvavši ga „važnim, pravednim i moralnim korakom“.

anije je Nemačka podnela tužbu protiv Italije Međunarodnom sudu pravde UN zbog činjenice da Italija i dalje dozvoljava žrtvama nacističkih ratnih zločina da traže odštetu od Nemačke.