Beriša: Priština pokušava da prekine razgovore s Beogradom

Beriša: Priština pokušava da prekine razgovore s Beogradom

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izneo je tvrdnje da političko društvo u Prištini teži prekidu svih razgovora s Beogradom nakon 24. septembra. Beriša je istakao da se nije očekivalo da će doći do direktnog sastanka između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na sastanku u Tirani, s obzirom na postojeće različite pristupe.

On je naglasio da postoji želja za odlaganjem dijaloga od strane Kurtija i predsednika Vljose Osmani kako bi doveli u zabludu evropske i američke zvaničnike da postoji volja za nastavkom dijaloga. Prema njegovim rečima, Kurti želi da završi svoj mandat i uđe u novi s narativom koji je predstavio tokom izbora – da neće razgovarati sa Srbijom, budući da je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Beriša je takođe ukazao na komplikacije vezane za izbore na severu Kosova, koje su nastale nakon prihvatanja Srpske liste da izađe na izbore. Po njegovom mišljenju, to je dodatno zakomplikovalo izbore jer zahteva da se tri građanina izjasne za smenu opštinskog rukovodstva, nakon čega se mora prikupiti 20% punoletnih građana s pravom glasa kako bi se zatražila smena. Beriša smatra da to može dovesti do odlaganja izbora do marta naredne godine.

U zaključku, Beriša je izrazio potrebu za direktnim razgovorom između premijera Srbije i premijera Kosova bez posrednika i istakao da je društvo na Kosovu i Metohiji umorno od evropskih igara i delovanja Kvinte, pozivajući na direktan dijalog između lidera obe strane kako bi se postigao napredak u procesu normalizacije odnosa.