Četvrt vek od završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije

Četvrt vek od završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije

Danas se navršava 25 godina od prestanka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koje je prethodila donošenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Prethodnog dana, 9. juna, potpisan je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu između predstavnika VJ i NATO-a, koji je definisao povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa. Odluka o prekidu vazdušne intervencije usledila je nakon diplomatske misije Martija Ahtisarija i Viktora Černomirdina.

Predsednik SRJ Slobodan Milošević prihvatio je plan razmeštanja međunarodnih trupa, a nakon toga je doneta Rezolucija UN. Vojska i policija su se povukle sa Kosova i Metohije, a prvi pripadnici međunarodnih snaga ušli su u pokrajinu 12. juna 1999. godine.

Ruski konvoj je prvi stigao na Kosovo, a kasnije su pristizali i britanski, francuski, i nemački vojnici. Ukupno je u sastavu Kfora bilo 37.200 vojnika iz 36 država.

NATO bombardovanje, koje je trajalo 78 dana, ostavilo je dubok trag. Procenjuje se da je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je materijalna šteta ocenjena na oko sto milijardi dolara. Infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture teško su oštećeni.

Ovaj događaj je obeležio ne samo političku i vojnu istoriju Balkana, već je ostavio i dubok emotivni i društveni pečat, koji se oseća i danas, četvrt veka kasnije.