Pravo glasa ima oko 6,5 miliona ljudi, a po popisu nas ima malo više od 6,6 miliona

Pravo glasa ima oko 6,5 miliona ljudi, a po popisu nas ima malo više od 6,6 miliona

Predizborno-izborna matematika je uvek bila viša matematika, pa ni najveći umovi nisu u stanju da dokuče kojim formulama i zakonima matematike se dolazi do konačnog spiska glasača u Srbiji.

Republička izborna komisija je juče objavila da na predstojećim izborima 17. decembra pravo glasa ima 6.500.165 građana.

Sa druge strane, podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da nas prema poslednjem popisu urađenom 2022. godine ima 6.647.003.

Dakle, prostom matematikom iz nižih razreda osnovne škole ispada da je samo 146.838 osoba u Srbiji maloletno.

Ako tome dodamo podatak da je država u oktobru mesecu uplatila pomoć od 10.000 dinara za 1,1 milion dece do 15 godina, razlika je jasna i onima koji i nisu baš u ljubavi sa matematikom.

Sada će neko reći da i dijaspora ima pravo glasa, ali su zvanični podaci opet Republičke izborne komisije da se ove godine za glasanje u nekoj od zemalja Evrope i sveta prijavilo 32.216 građana, od čega u Bosni 11.720 pa se postavlja pitanje otkud nam ovoliki broj ljudi upisanih u birački spisak?

Prema nekim zavničnim podacima u inostranstvu oko milion Srba ima pravo glasa, ali opet se vraćamo na zavničan podatak da će ih glasati malo više od 30 hiljada u 35 zemalja sveta, a ovaj broj do milion dolazi 17. decembra u Srbiju?! I šta je sa njihovim glasovima i čemu oni mogu da posluže eventualno?!

Obrni okreni, kada se sve sabere i oduzme ništa se ne uklapa, jer imamo i onaj broj dece od 15 do 18 godina koji takođe nemaju pravo glasa, a taj podatak nam za sada nije poznat. A broj nije mali verovatno.

I na kraju, šta dete zna šta je milion glasova gore dole, a u kom džaku će oni završiti videćemo 17. decemra.

A neki će moći i da se, kao u onoj narodnoj pošalici, sretnu i sa svojim preminulim rođacima i članovima porodica ako uhvate pravi trenutak da izađu na biračko mesto. Taj broj takođe nije utvrđen, mada nadležni kažu da je birački spisak nikada bolje ažuriran i što im sada mi ne bi smo verovali na reč?

Izađi na glasanje 17. decembra, sačuvaj svoj glas i poveri ga opciji za koju smatraš da će tvoj život učiniti dostojnim čoveka.