Povremeni post može da rezultira dinamičkim promenama u ljudskom mozgu

Povremeni post može da rezultira dinamičkim promenama u ljudskom mozgu

Naučnici koji pokušavaju da reše krizu gojaznosti došli su do važnog otkrića: povremeni post dovodi do značajnih promena i u crevima i u mozgu, što otvara nove mogućnosti i ideje za održavanje zdrave telesne mase.

Naučnici iz Kine analizirali su 25 dobrovoljaca sa dijagnozom gojaznosti u periodu od 62 dana, tokom kojih su učestvovali u programu mršavljenja koji podrazumeva pažljivo praćenje unosa kalorija i povremeni post , piše Science Alert.

Učesnici nisu samo izgubili na težini, već su primetili i promene u moždanoj aktivnosti i sastavu bakterija u crevima.

Trenutno je nejasno šta uzrokuje ove promene i da li je creva uticala na mozak ili obrnuto. Međutim, znamo da su creva i mozak usko povezani, tako da bi lečenje određenih oblasti mozga moglo biti način da se kontroliše unos hrane.

Promene u moždanoj aktivnosti primećene kroz snimke bile su u oblastima za koje se zna da su važne u regulaciji apetita i zavisnosti.

„Smatra se da mikrobiom creva komunicira sa mozgom na složen, dvosmeran način“, kaže naučnik Sjaoning Vang.

On dodaje da mikrobiom proizvodi neurotransmitere i neurotoksine koji pristupaju mozgu preko nerava i krvi. Zauzvrat, mozak kontroliše ponašanje u ishrani, dok hranljive materije iz naše ishrane menjaju sastav crevnog mikrobioma.

Više od milijardu ljudi širom sveta smatra se gojaznim, što povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, od kancera do srčanih bolesti. Bolje razumevanje veze između mozga i creva moglo bi značajno doprineti efikasnoj prevenciji i smanjenju gojaznosti, prenosi N1 Zagreb.