Epidemija malih boginja u Beogradu: Potvrđena 72 slučaja od februara

Epidemija malih boginja u Beogradu: Potvrđena 72 slučaja od februara

Epidemija malih boginja u Beogradu i dalje traje, sa potvrđenih 72 slučaja od februara, izjavila je dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za RTS. Dr Maris je navela da je sedam radnika Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zemun obolelo od morbila. Ona je upozorila da se očekuje porast broja novoobolelih zbog perioda inkubacije, ali ne drastičan.

Dr Maris je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekla da su najveći broj obolelih u Beogradu, 39 odsto, stariji od 30 godina. „Najmlađa kategorija, deca od nula do pet godina, čine 30,6 odsto obolelih, dok su starosne grupe od 18 do 19 godina i od 20 do 29 godina zastupljene sa 24 odsto, odnosno šest procenata,“ objasnila je doktorka.

Preko 50 odsto obolelih nije vakcinisano, dok je 11,1 procenat obolelih vakcinisan, ali je došlo do proboja imuniteta. „Za sada nema teških kliničkih slika,“ dodala je dr Maris.

U KBC Zemun, od 12. maja, potvrđena je zaraza kod sedam zaposlenih, od kojih su pet zdravstveni radnici, a dva nezdravstvena osoblja, u starosnoj kategoriji od 29 do 53 godine.

Dr Maris je ukazala na mogućnost porasta broja obolelih, s obzirom na to da period inkubacije traje od sedam do 18 dana, ali je istakla da ne očekuje drastičan rast novoobolelih.