Potisan ugovor sa EBRD – deset toplana u Srbiji uvode obnovljive izvore energije

Potisan ugovor sa EBRD – deset toplana u Srbiji uvode obnovljive izvore energije

Predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je sa uloženih više od devet milijardi evra kroz 355 projekata najveći institucionalni investitor u Srbiji, u poseti je Beogradu. Prvog dana, Odil Reno-Baso razgovarala je sa predsednikom države i premijerom o najvažnijim projektima u oblasti energetike i infrastrukture, reformama, Planu rasta za Zapadni Balkan, Ekspu 2027. Vlada Srbije i EBRD potpisali su ugovor o uvođenju obnovljivih izvora energije u 10 toplana.

U Bogatiću će kotlarnice na ugalj zameniti geotermalna energija. U Novom Pazaru i Kruševcu toplotne pumpe će koristiti otpadne vode. Neke toplane prelaze na grejanje solarnom energijom.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso kaže da, s obzirom na zavisnost srpskog daljinskog sistema grejanja od fosilnih goriva i njegovu energetsku neefikasnost, taj projekat označava prekretnicu: poboljšaće kvalitet životne sredine, posebno zimi kada je zagađenje najveće, ali i energetsku bezbednost Srbije.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike ističe da će, realizacijom svih planiranih projekata, proizvodnja toplotne energije iz obnovljivih izvora biti udvostručena, uz značajno povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije ugljen-dioksida. “I da prelazimo na one izvore obnovljive energije koje imamo kod nas, a to su energija sunca, vode, geotermalna energija“, dodaje Đedović Handanović.

Projekat je vredan četrdeset i po miliona evra. Od toga deset i po miliona evra bespovratno daju Švajcarska, Austrija i Evropska unija.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da Srbija pokazuje koliko se promenila u nečemu što se danas zove zelena agenda, obnovljivi izvori, nešto što potpuno menja svet.

„Sve što radimo, uključujući i ove projekte za koje smo danas potpisali sporazum, deo su velikog programa Srbija 2027“, dodaje Mali.

Deo paketa je i donacija od dva i po miliona evra subvencija za energetsku obnovu javnih zgrada.