Poštari ne odustaju od obustave rada, direktor „Pošte Srbije“ poziva na pregovore

Poštari ne odustaju od obustave rada, direktor „Pošte Srbije“ poziva na pregovore

Radnici „Pošte Srbije“, koji su četvrti dan u obustavi rada, kažu da neće pregovarati sa upravom preduzeća, kao i da na najavljeni sastanak sa direktorom nisu otišli predstavnici radnika koji su u obustavi i da to vide kao pokušaj da se obustava prekine. Vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević pozvao je Sindikat radnika Pošte „Sloga” na pregovore.

Kako radnici kažu, pošte rade, ali poštari ne nose pisma, pakete i ekspres pošiljke. Dodaju da su u obustavi poštari u Novom Sadu, većem delu Vojvodine, kao i u Beogradu, dok je u ostalim mestima situacija različita, ali im se kolege sve više pridružuju.

Objašnjavaju da su im plate 50 odsto ispod republičkog proseka, odnosno oko 50.000 dinara, kao i da je broj poštara, kurira i drugih radnika u tehnologiji „na katastrofalno niskom nivou“.

Još jednom pozivaju rukovodstvo na hitnu reakciju i navode da su „ovo strogo i jedino radnički zahtevi“, kao i da nisu sindikalno i politički organizovani.

„Svako od nas želi da se oseća dostojanstveno kada dobije platu, a ne poniženo i potcenjeno. Nakon tri dana obustave, na sve naše zahteve smo dobili upozorenje za razlog za otkaz koji smo svi odbili da potpišemo, a koje ćemo smatrati pravosnažnim kada prođe zakonom predviđen rok. Mi nismo neradnici, svako od nas voli ovaj posao. I pored ove obustave dolazimo ovde svaki dan, čitavo radno vreme i spremni smo da počnemo sa radom čim ispune naše zahteve“, navodi Boško Nešić, poštar Novi Sad.

Zaposleni u „Pošti Srbije“ imaju, kako navode, pet zahteva: trenutni prijem optimalnog broja izvršilaca, jer nedostaje radnika; trenutno povećanje plate od minimum 30 odsto; isplata zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra; prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca i zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

Vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević pozvao je predsednika Sindikata radnika Pošte „Sloga“ na pregovore.

„Budući da nezakonita obustava rada od strane dela zaposlenih i danas traje u jednom broju pošta u Novom Sadu u Vrbasu, a kako se predsednik Sindikata radnika Pošte ‘Sloga’ Stefan Mitrović putem medija oglasio da su njihovi članovi podržali i uzeli učešće u ‘spontanoj’ obustavi rada koju su započele njihove kolege, kao i da ga niko u vezi sa zahtevima nije kontaktirao, Zoran Đorđević upućuje otvoreni poziv Stefanu Mitroviću na pregovore o zahtevima za prestanak obustave rada u Novom Sadu i Vrbasu“, ističe se u saopštenju.

„Bez obzira na to što kao direktor ‘Pošte’ nisam ni na koji način, pisano niti usmeno, dobio zahtev za sastankom, u interesu ‘Pošte Srbije’ i njenih zaposlenih pozivam Stefana Mitrovića da dođe u sedište preduzeća u Takovskoj 2, danas ili tokom predstojećeg vikenda, ili kad god mu odgovara, kako bih saslušao i razgovarao o zahtevima za nastavak procesa rada“, dodao je Đorđević.

Ukazuje i da njegovo „dosadašnje iskustvo govori da su to obično bili politički zahtevi“.

„U ovom slučaju moja je pretpostavka da radnici u obustavi nisu informisani od strane sindikata ‘Sloga’ da totalni prekid rada čini grubo kršenje zakona, te da zbog iste osim što neće biti plaćeni za taj period, moguće konsekvence su i otkazi ugovora o radu nakon osam dana. Pod istom pretpostavkom neobaveštenosti, želeći da utičem i sprečim najteže moguće posledice, želim da razgovor sa Stefanom Mitrovićem obavim što pre i pozivam ga da mi se javi, pisanim putem, telefonom, preko šefa Kabineta ili na neki drugi način koji odabere, da što pre obavimo taj razgovor”, poručio je Đorđević.