Radnici Pošte u Srbiji dobijaju upozorenja pred otkaz nakon spontane obustave rada

Radnici Pošte u Srbiji dobijaju upozorenja pred otkaz nakon spontane obustave rada

Vest: Radnici Pošte širom Srbije, koji su već deset dana u tzv. spontanoj obustavi rada, sada se suočavaju s upozorenjima pred otkaz, iako su započeli štrajk kako bi se ispunili njihovi zahtevi. Obustava rada počela je 24. oktobra u Novom Sadu, a kasnije se proširila na više od 50 pošta u zemlji.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević, pozvao je radnike da se vrate na posao i obećao nagrade onima koji su radili preko norme, uz tvrdnju da štrajkači neće biti kažnjeni. Međutim, radnici koji su u obustavi rada sada dobijaju upozorenja pred otkaz, suprotno obećanju direktora.

Stefan Mitrović, jedan od pošara u štrajku, izjavio je da je zajedno sa kolegom Zoranom Pavlovićem dobio ponudu za aneks ugovora, dok su ostali radnici dobili upozorenja pred otkaz. Radnici su izrazili spremnost da se suoče s otkazom ukoliko to znači da neće potpisati aneks ugovora, ističući da ne žele pregovore već da njihovi zahtevi budu ispunjeni.

Radnici ističu da obustava rada nije politički motivisana, iako je direktor Pošte tvrdio suprotno. Takođe, navode da su izloženi pritiscima nadređenih.

U međuvremenu, u Novom Sadu, gde je sve počelo, pojedine pošiljke i dalje stižu do primaoca. Denis Geljić, novosadski poštar, objasnio je da pisma upućena penzionerima od strane predsednika Aleksandra Vučića i dalje stižu, iako je distribucija izuzetno otežana zbog obustave rada. Geljić se izvinio građanima zbog zastoja u dostavi i istakao da poštari moraju da se bore za poboljšanje svog materijalnog položaja.

Radnici u Novom Sadu su poručili da će nastaviti obustavu rada sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, i pozvali su Vladu Srbije da ih sasluša jer smatraju da rukovodstvo Pošte ne obraća dovoljno pažnje na njihove zahteve. Zahtevi radnika uključuju povećanje broja radnika, povećanje plata od minimalno 30 odsto, prekid diskriminacije zaposlenih i zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.