Poslednja nada u Ustavni sud: Srbija protiv nasilja predaje zahtev da se ponište izbori u Beogradu

Poslednja nada u Ustavni sud: Srbija protiv nasilja predaje zahtev da se ponište izbori u Beogradu

Kako N1 saznaje, koalicija Srbija protiv nasilja sutra će predati zahtev Ustavnom sudu da poništi izbore u Beogradu. Rezultati beogradskih izbora, međutim, još nisu zvanično objavljeni u službenom listu Grada, kako je to predviđeno zakonom. Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja veruju da je reč o još jednoj prevari sa ciljem da ta koalicija zakasni sa podnošenjem žalbe Ustavnom sudu.

Negde u nekoj fioci zdanja Gradske uprave i dalje su rezultati izbora u Beogradu, koje je Gradska izborna komisija usvojila još 3 januara. Službeni list, međutim, i dalje nije izašao.

„Kada bude objavljen taj list, kada bude odštampan, na njemu će pisati da je objavljen 3. januara, a rok je 15 dana. Dakle, veliko je pitanje da li ćemo moći uopšte da podnesemo žalbu Ustavnom sudu. Jer ako je podnesemo pre nego što taj list bude objavljen, Ustavni sud će reći – pa dostavite nam taj list, on ne postoji. A kada bude objavljen, oni će reći – pa isteklo je 15 dana“, rekao je član GIK-a Zoran Alimpić.

ProGlas obaveštava građane da zapravo 18. januara ističe rok od petnaest dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora. Jedan od osnivača te inicijative, profesor prava Miodrag Jovanović za N1, kaže da da ne gaji iluzije o postupku pred tim telom.

„Dosadašnje ponašanje Ustavnog suda ne daje preveluku nadu, niti za preveliki optimizam. Ali, to je prosto poslednja instanca kojoj se možemo obratiti. I u tom smislu je i obaveza da pokušamo“, kaže profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović.

Ako, odnosno kada to poslednje pravno sredstvo pred domaćim organima bude iscrpljeno, listi Srbija protiv nasilja ostaje još da se uzda u međunarodni faktor. Pravnik Tanasije Marinković predstavio je u Strazburu evroposlanicima dokaze o izbornoj krađi.

„Mislim da se iz tog razloga može očekivati njihov apel da se formira međunarodna komisija, možda komisija unutar OEBS-a. Mi smo već imali takvu situaciju sa Gonzalesovom komisijom 1996. godine u trenutku kada Srbija nije bila članica OEBS-a. U tom smislu moguće je da se tako nešto zamisli i povodom ovih izbora“, poručuje član RIK-a u ime liste Srbija protiv nasilja Tanasije Marinković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je poručio opoziciji da „Gonzalese stavi mačku o rep“. Ipak, Marinika Tepić je ubeđena da to baš i nije tako.

„Komentari tipa Vučića ne interesuje šta će reći Evropski parlament – to nije tačno. Zato što se on busa u svoje tobože junačke i pobedničke grudi samo u Srbiji. Kada priča sa ljudima iz inostranstva, pa i evroposlanicima on je manji od makovog zrna. I to nam oni takođe govore“, smatra potpredsednica SSP-a Marinika Tepić.

Marinika Tepić kaže da će opozicija pozivati na nove proteste. Kako kaže, to bi moglo da se dogodi upravo kada Ustavni sud bude donosio odluku o ustavnoj žalbi ili na ako bude pokušaja konstituisanja rešubličkog ili gradskog parlamenta.