Posle eksplozije u Parizu, potreseni meštani uznemireno čekaju u blizini

Posle eksplozije u Parizu, potreseni meštani uznemireno čekaju u blizini

Rahman Oliur je sa nestrpljenjem čekao na uglu jedne pariske ulice u sredu, ubrzo nakon što je nju prodrla eksplozija, povređeno najmanje 30 ljudi i raznevši pročelje njegove ulice.

„Prodavnica je eksplodirala. Osećao se kao da je bomba, napad“, rekao je Oliur, 27, još uvek potresen eksplozijom za koju je rekao da ga je nekim čudom ostavila nepovređenog. „Da sam bio bliže prozoru, ne bih stigao.

Rekao je da jedan od njegovih komšija nije bio te sreće. Video ju je kako izlazi iz zgrade sa svoje dvoje dece, dok joj krv curi iz povređene ruke.

Sada kada su izašli, njegova glavna briga bila je da zna da li će njegova radnja, koja se nalazi u ulici Saint-Jackues 282, u srcu Latinske četvrti, biti bezbedna jer su vlasti blokirale perimetar dok su bezbednosne operacije bile u toku.

„Veoma sam uplašen, ne znam kako ću da se nosim sa obezbeđenjem tokom noći“, rekao je on.

Prekoputa ulice, lokalni bar L’Oree du Bois postao je okupljalište za lokalne stanovnike u potrazi za mestom za noćenje, jer se nisu nadali da će se odmah vratiti svojim kućama.

Vatrogasci i medicinari tešili su starije stanare koje su upravo evakuisali iz svojih zgrada.

Neki su spekulisali o poreklu eksplozije, sumnjajući da je došlo do curenja gasa, poput 75-godišnje Monik Moser. „Rečeno nam je da je to gas, jer oni nastavljaju da kopaju rupe u svakoj ulici Pariza…“, rekla je ona, misleći na lokalni posao koji se obavljao na ulici.

Kao i Oliur, Moser je takođe mislio da je eksplozija zvučala kao bomba. „Zaista je nervozno, kao da vam avion pada na glavu.

Kventin Huet, 20, student na obližnjoj diplomskoj školi Ecole des Mines, rekao je za Rojters da ga nije samo zvuk uplašio. „Video sam ogromnu vatrenu loptu, visoku 20 ili 30 metara (65 do 100 stopa) – stvari koje vidite u filmovima ili na TV-u“, rekao je on.