Vučić i Kurti se sastaju u Briselu u novoj rundi dijaloga pod okriljem EU

Vučić i Kurti se sastaju u Briselu u novoj rundi dijaloga pod okriljem EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu u novoj rundi dijaloga na visokom nivou, čiji je domaćin visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel.

Prema saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Vučić i Kurti su potvrdili svoje učešće u sastanku. Visoki predstavnik Žozep Borel i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak najpre će održati odvojene sastanke sa liderima počevši od 15:00 časova, nakon čega će uslediti zajednički trojni sastanak.

Ova runda dijaloga će služiti za procenu napretka postignutog u dosadašnjem dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika. Očekuje se da će Borel dati izjavu za medije nakon sastanka.

Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom nedavnih poseta Miroslava Lajčaka Kosovu i Srbiji. Uoči sastanka, Borel je izjavio da ulaže napore da dijalog Srbije i Kosova dovede do operativnog rešenja za primenu Ohridskog sporazuma.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 14. septembra 2023. godine, kada su razgovarali o primeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa. Taj sastanak nije rezultirao pomakom. Deset dana kasnije, 24. septembra, dogodio se napad u Banjskoj, na severu Kosova, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. U sukobima su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma, kojim se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU. Nepoštovanje obaveza koje proističu iz sporazuma može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU su 22. aprila usvojili izmene i dopune Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, čime su obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu zvanično postale sastavni deo tog poglavlja.