Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Srbiju da dozvoli Evroprajd

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Srbiju da dozvoli Evroprajd

Poslanici Evropskog parlamenta iz nekoliko političkih grupa pozvali su srpske vlasti da ukinu zabranu Evroprajda, koji bi trebalo da se održi u septembru, prenosi Euractiv, piše „Evropska istina“.

Pismo je potpisalo 145 poslanika Evropskog parlamenta, ne uključujući šefa Evropske narodne partije Manfreda Vebera i predsednicu parlamenta Robertu Metsolu.

Pismo upućeno 31. avgusta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić potpisali su lideri četiri frakcije u Evropskom parlamentu.

Veber, koji je šef najveće političke grupe u Evropskom parlamentu, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, nije bio među potpisnicima, kao ni šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Evroprajd je bilo planirano da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra. Mnogi LGBTI aktivisti i zaštitnici ljudskih prava, evropski političari i poslanici Evropskog parlamenta već su najavili posetu ovom događaju.

Ali predsednik Vučić ga je ukinuo, navodeći pretnje nasiljem od strane desničarskih ekstremista, kosovsku krizu i ekonomske probleme sa kojima se zemlja suočava u vreme ruskog rata u Ukrajini.

Članovi Evropskog udruženja organizatora ponosa su pre tri godine izabrali srpsku prestonicu za domaćina godišnje manifestacije, nadajući se da će to biti veliki iskorak za tradicionalno konzervativnu slovensku zemlju, koja je pod velikim uticajem pravoslavne crkve.

Vučić je insistirao da će odluka o otkazivanju Evroprajda ostati na snazi, uprkos međunarodnim kritikama i obećanju organizatora događaja da će se ipak okupiti.