Poskupele usluge sva tri mobilna operatora, koja su prava korisnika?

Poskupele usluge sva tri mobilna operatora, koja su prava korisnika?

Sva tri mobilna operatora u Srbiji – MTS, A1 i Jetel, podigli su ili će uskoro podići cene svojih usluga. Jovan Ristić iz Udruženja Efektiva kaže da je zabrinjavajuće to što su sva tri operatera donela odluke o poskupljenju usluga u tako kratkom vremenskom periodu što, kaže, budi sumnju u to koji su njihovi motivi.

O poskupljenju usluga jedino je A1 prethodno obavestio svoje korisnike, Jetel je obavestio „sitnim slovima“ na januarskom računu, dok korisnici MTS-a nisu dobili nikakva obaveštenja.

O tome koja su prava korisnika, Ristić za N1 kaže da zakonski, kada potrošači budu obavešteni o poskupljenju, od tog trenutka imaju mesec dana da izjave raskid ugovora i tada neće plaćati penale.

Ako to propuste smatra se da su pristali na nove uslove i ugovor se nastavlja dalje, objašnjava sagovornik N1.

Na pitanje da li je rok za žalbu korisnika MTS usluga istekao, s obzirom na to da nisu dobili nikakvo obaveštenje, Ristć navodi da smatra da nije istekao.

Ako poskupljenje nije objavljeno na zakonski predviđen način onda nisu ispunili uslov koji se tiče obaveštavanja, precizirao je Ristić.

Ističe da ga brine to što su sva tri operatora donela te odluke u tako kratkom vremenskom periodu, što, prema njegovoj oceni,  budi sumnju u to koji su njihovi motivi.

Postavlja se pitanje kakve izbore imaju potroašači u ovoj situaciji. Tri operatera istovremeno dignu cene u jako kratkom periodu, bojim se neopravdano, i potrošači nemaju opciju.

„Država se navodno bori protiv inflacije, a sva tri operatora su digla cene, voleo bih da znam koji su razlozi za to“, naveo je Ristić.

Kako je kazao, zakoni dozvoljavaju poskupljenje kod ugovora na određeno vreme i to bi trebalo da promeni s obzirom na ovakvo stanje na tržištu.

Smatra da bi Komisija za zaštitu konkurencije trebalo da pokrene postupak zbog ovog poteza.