Porez na oružje: Rešenja već stigla u e-sandučiće, ostalima na kuću u decembru

Porez na oružje: Rešenja već stigla u e-sandučiće, ostalima na kuću u decembru

Ovogodišnja rešenja o porezu na registrovano oružje već su dostavljena obveznicima koji imaju aktivne elektronske sandučiće na portalu eUprave, dok će ostali obaveštenje o ovom nametu dobiti na kućnu adresu posle 1. decembra. I jedni, i drugi, po zakonu imaju rok od 15 dana da ovaj porez plate, u suprotnom im se zaračunava zatezna kamata.
Prema saopštenju Poreske uprave u elektronske sandučiće ova rešenja su „ubačena“ 15. novembra, što bi značilo da je rok za plaćanje 30. novembar, dok će štampana rešenja za sve ostale obveznike biti predata Pošti istog dana – 1. decembra. Pošto se, opet po zakonu, rešenje smatra dostavljenim u roku od 15 dana od predaje Pošti, obveznici koji dobiju papirno rešenje rok za plaćanje poreza na oružje imaju zaključno sa – 31. decembrom. Iznos poreza na oružje kreće se od 4.070 do i 20.290 dinara.

Prema navodima Poreske uprave Srbije, usklađeni dinarski iznosi za plaćanje poreza na registrovano oružje za 2022. godinu iznose za automatsku pušku 15.010 dinara, dok je za poluautomatsku 6.020 dinara. Porez za oružje za ličnu bezbednosti za koje je izdata dozvola za držanje iznosi 4.070 dinara, dok porez za oružje za ličnu bezbednost za koje je izdata i dozvola za nošenje (uključujući oružani list za pravna lica i preduzetnike) iznosi 20.290 dinara.

„U Centrali Poreske uprave, u drugoj polovini meseca novembra 2022. godine, nakon obrade i filtriranja dostavljenih podataka iz MUP, izvršila  se masovna štampa rešenja kojima se utvrđuje porez na registrovano oružje za 2022. godinu. Datum predaje pošti rešenja poreza na registrovano oružje poreskim obveznicima je 1. decembar 2022. godine, i isti je jedinstven za sve poreske obveznike na teritoriji Republike Srbije“, navodi Poreska uprava.

Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kako se navodi, propisano je da se poreski akt smatra dostavljenim po isteku 15 dana od dana predaje pošti.

„Odnosno, u slučaju dostavljanja poreskog akta u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave isti se smatra dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave“, navodi se u saopštenju.

Obveznici koji će biti obuhvaćeni ovom akcijom su pravna lica i preduzetnici, kao i fizička lica koja imaju aktivne elektronske sandučiće na portalu eUprava.

„Pravnim licima se elektronska rešenja dostavljaju na portalu ePorezi. Poreski obveznici koji rešenje dobijaju u elektronsko sanduče, datum uručenja rešenja je datum slanja u sanduče, odnosno 15. novembar 2022. godine. Datum predaje rešenja pošti je naznačen na rešenju“, objašnjavaju poreznici.