Unicef: Dečje siromaštvo raste u Evropi i Centralnoj Aziji, potrebna veća podrška roditeljima

Unicef: Dečje siromaštvo raste u Evropi i Centralnoj Aziji, potrebna veća podrška roditeljima

Podaci Unicefa pokazuju da je dečje siromaštvo poraslo za gotovo deset odsto u većini zemalja Evrope i Centralne Azije, a potreba među roditeljima za većom podrškom u odgajanju i vaspitanju dece takođe raste. Regina de Dominik, regionalna direktorka Unicefa, izjavila je za RTS da je položaj dece u Srbiji sličan onom u Centralnoj Evropi. Iako je u poslednjih deset godina bilo značajnih pomaka i reformi, potrebna su dodatna poboljšanja u određenim oblastima.

U razgovoru za Jutarnji program RTS-a, de Dominik je govorila o ključnim problemima s kojima se susreću deca u regionu. Najveći izazov je rat u Ukrajini, koji pogađa milione dece, kako unutar Ukrajine, tako i u inostranstvu. Takođe, dečje siromaštvo je poraslo za sedam do deset posto u mnogim zemljama regiona, što smanjuje kvalitet usluga i pristup za najugroženiju decu.

Prirodne katastrofe, poput velikog zemljotresa u Turskoj, takođe su dodatno pogoršale situaciju, dok sukobi u Jermeniji i Azerbejdžanu i problemi sa nestašicom vode u Centralnoj Aziji dodatno komplikuju situaciju. Oko dvoje od troje dece pogođeno je multidimenzionalnim siromaštvom, a preko 6,8 miliona dece ne pohađa školu u ranim godinama.

De Dominik je istakla da je u Srbiji bilo značajnih pomaka u socijalnom sektoru u poslednjih deset godina, uključujući razvoj sistema hraniteljstva i reforme u obrazovanju. Međutim, mnoge ugrožene grupe, poput dece sa smetnjama u razvoju i romske dece, još uvek nemaju isti kvalitet i pristup uslugama, te je potrebno dodatno ulaganje u modernizaciju obrazovnog sistema.

Kada je reč o obrazovanju, de Dominik naglašava da nastavni planovi treba da neguju ranu stimulaciju, društvene veštine i kritičko mišljenje, te da budu usklađeni sa potrebama tržišta rada. Takođe, sve je veći broj dokaza koji naglašavaju ulogu roditelja i kvalitetnog roditeljstva u podsticanju razvoja dece.

Na konferenciji u Beogradu, koja je okupila predstavnike 20 zemalja, razgovaralo se o tome kako poboljšati podršku roditeljima. De Dominik je istakla tri ključna stuba: uključivanje roditeljskog aspekta u politike, razvoj programa koji podržavaju roditelje i uspostavljanje partnerstava između vlade, poslodavaca, civilnog društva i privatnog sektora.

„Roditelji su prva luka za ljubav, zaštitu i izgradnju otpornosti koja je deci potrebna da rastu i kasnije ispunjavaju svoja prava“, zaključila je de Dominik.