Nove mere protiv malih boginja: Pooštrena epidemiološka nadzor, apel za vakcinaciju

Nove mere protiv malih boginja: Pooštrena epidemiološka nadzor, apel za vakcinaciju

Još jedan slučaj malih boginja potvrđen je u Srbiji, gde je obolelo jednogodišnje dete koje nije vakcinisano i koje je boravilo u Rumuniji. Ukupan broj obolelih dostigao je 17, od čega 14 slučajeva zabeleženo je u Beogradu, gde je prijavljena epidemija, dok su preostala tri slučaja zabeležena u Vojvodini. U skladu s tim, preduzete su pooštrene mere epidemiološkog nadzora.

Od 17 obolelih, desetoro su nevakcinisana deca, dok se kod petoro odraslih osoba starijih od 40 godina ne zna vakcinalni status. Samo dvoje obolelih imalo je vakcinaciju u jednoj dozi, izjavila je direktorka Instituta „Batut“, prof. dr Verica Jovanović.

Stručnjaci upozoravaju da se očekuje dalji porast broja obolelih, zbog čega je u domovima zdravlja pojačana revizija medicinskih kartona kako bi se proverilo da li su deca vakcinisana.

U kontekstu novonastale situacije, vakcinacija dece MMR vakcinom više nije predmet dileme za mnoge roditelje.

“Trenutno postoji pojačan obuhvat vakcinacijom. Ovaj trend mora da se nastavi, jer je vakcinacija ključna mera zaštite od morbila“, istakla je dr Jovanović.

Pedijatar dr Jelena Mitrović iz čukaričkog Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ izjavila je da roditelji sve češće dolaze kako bi zakazali vakcinaciju MMR vakcinom, dok neki koji su je ranije odložili sada izražavaju želju da je prime što pre.

Pored vakcinacije, medicinski stručnjaci ističu važnost epidemiološkog nadzora, te apeluju na javnost da svaku sumnju na malih boginja prijave nadležnim zdravstvenim institucijama. Odbijanje vakcinacije, naglašavaju lekari, predstavlja rizik ne samo za sopstvenu decu, već i za druge, posebno za one koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da prime vakcinu.