Ponovo pokrenut program transplantacije rožnjače na VMA

Ponovo pokrenut program transplantacije rožnjače na VMA

Posle više od dve decenije, na Vojnomedicinskoj akademiji nastavlja se program transplantacije rožnjače. U novembru prošle godine uradili su dve, a početkom ove još dve.

Jedno DA vratilo je vid Srećku Pašiću, a od operacije je prošlo tri meseca. Kaže da je već posle dva meseca od operacije postao dovoljno samostalan da je mogao sam da dođe u Beograd.

„Unazad par meseci smo uradili 4 uspešne transplantacije rožnjače. Pacijenti su dobro, trenutno su na nekom režimu kućnog lečenja, dolaze sami na postoperativne kontrole“, kaže načelnik Klinike za očne bolesti na VMA p ukovnik prof. dr Mirko Resan .

Donor može biti preminula osoba ili osoba kod koje je konstatovana moždana smrt, ali u oba slučaja potrebna je saglasnost porodice. Sama operacija ne traje dugo – do sat i po, radi se u opštoj ansteziji, i prethode joj različite pripreme.

„To podrazumeva da se kreira kalem sa donorskog tkiva, i taj kalem se prebacuje na primaoca odnosno na osobu koja je obolela od nekog očnog oboljenja“, objašnjava doktor Resan.

Kalem rožnjače može da se čuva u posebnoj tečnosti u Očnoj banci i do 14 dana.

„Cilj nam je da nam se što više povećava broj donora, da imamo što više uzetih kalema, tako da je jako bitno raditi na podizanju svesti o donorstvu“, ističe načelnik Klinike za očne bolesti na VMA.

Svakom od nas, u trenutku, može da se promeni život, i da postane ili potencijalni primalac ili potencijalni davalac organa.