Ponoš: 5. oktobar – simbol nedovršenog posla i mutacije vlasti

Ponoš: 5. oktobar – simbol nedovršenog posla i mutacije vlasti

Danas, na godišnjicu događaja koji su obeležili prelomnu tačku u savremenoj srpskoj politici – 5. oktobar, predsednik stranke Srbija Centar (SRCE), Zdravko Ponoš, održao je govor na tribini u Vršcu gde je izneo svoje duboke zabrinutosti u vezi sa stanjem u zemlji. Ponoš je istakao da 5. oktobar ostaje simbol nedovršenog posla i da se Srbija suočava sa „situacijom Osmog putnika“ sličnoj onoj iz naučno-fantastičnog filma iz 1979. godine.

„To stvorenje je sada opasnije jer je mutiralo u još gori oblik. Oni koji su činili režim devedesetih su bili obrazovaniji, a ovi danas su neobrazovani, bahati i neuredni. Mi danas moramo taj posao da završimo, a to se radi jedino lustracijom“, rekao je Ponoš, izražavajući svoje mišljenje o trenutnom političkom trenutku u Srbiji.

Ponoš je dodatno naglasio da su bivši predsednik Srbije, Slobodan Milošević, i sadašnji predsednik, Aleksandar Vučić, došli na vlast koristeći temu Kosova, i da će na toj istoj temi i otići.

„Vučić stvara iluziju da će te ljude da brani, a sve vreme on ‘odguruje’ Kosovo od Srbije i pušta ga niz vodu. Jedino mu je važno da odgovornost sa sebe prebaci na ljude na Kosovu. On je prvo naoružavao ljude i približavao vojsku do administrativne linije, da bi sada njih optužio za ‘samoorganizovanje’ i svu odgovornost prebacio na njih“, istakao je Ponoš.

Predsednik stranke SRCE takođe je izrazio zabrinutost zbog nedavnog incidenta u Banjskoj gde je oružana grupa Srba napala kosovsku policiju. On je ocenio da bi režim trebalo da sluša glas građana i da bi se ovakvi incidenti mogli izbeći.

Na kraju svog govora, Ponoš je govorio o izborima, navodeći da je uslov za napredak Srbije odlazak Srpske napredne stranke sa vlasti, i da je jedini mehanizam opstanka te stranke to da Srbija ima slobodne i fer izbore.

Njegove reči su naišle na podršku mnogih prisutnih na tribini, dok će se politička situacija u Srbiji nastaviti razvijati u narednim mesecima, uz sve veće tenzije i političke izazove.