Poljski ministar: Belorusija pomaže migrantima da savladaju ograde na granici

Poljski ministar: Belorusija pomaže migrantima da savladaju ograde na granici

Belorusija obezbeđuje migrantima opremu za prevazilaženje ograda na poljskoj granici.

Ovo je na Tviteru preneo komesar poljske vlade za bezbednost informacionog prostora Poljske Stanislav Žarin, a prenosi „Evropska istina“.

Prema njegovim rečima, situacija na granici između Poljske i Belorusije ostaje napeta, a „napadi grupa agresivnih stranaca na poljske graničare – stražare i vojnike – dešavaju se svakog dana”.

„Beloruske specijalne službe ne samo da dopremaju migrante u graničnu zonu, već im obezbeđuju i opremu za ilegalni prelazak (merdevine, sekači vijaka) i napad na poljske graničare (kamenje, cigle, kaldrma)“, rekao je Žarin.

Kako je ministar uveren, „hibridna operacija sa stimulisanim, veštačkim migracionim pritiskom se nastavlja“, a Poljska „podvrgava stalnim napadima“. On takođe smatra da je to „deo ruskog plana za destabilizaciju Evrope, posebno istočnog krila NATO-a“.

„Karakteristična karakteristika ruskog hibridnog rata je skrivanje prave prirode svojih agresivnih akcija pod lažnim pokrićem. Ali Poljska je te pretnje razotkrila i identifikovala ih tačno i na vreme“, rezimirao je Žarin.

Ranije je premijer Poljske Mateuš Moravjecki najavio prebacivanje grupe plaćenika PMC „Vagner” u pravcu Suvalskog koridora, koji povezuje zemlju sa baltičkim državama, a takođe odvaja teritoriju Kalinjingrada. regiona i Belorusije.

Pre toga se saznalo da je Varšava u pregovorima sa Letonijom i Litvanijom o tome kako da odgovori na prisustvo plaćenika i da su zemlje dozvolile eventualno zatvaranje granica sa Belorusijom ako bude potrebno.