Poljska potvrđuje da je obustavljena isporuka ruskog gasa

Poljska potvrđuje da je obustavljena isporuka ruskog gasa

Poljska državna energetska kompanija PGNiG potvrdila je da će ruska energetska kompanija Gasprom od srede obustaviti isporuke gasa po ugovoru o Jamalu. Raniji izveštaji sugerisali su da je snabdevanje iz Rusije već prekinuto.

Prema saopštenju poljske gasne kompanije, „Gasprom je obavestio PGNiG o svojoj nameri da u potpunosti obustavi isporuke po ugovoru sa Jamalom na početku ugovora 27. aprila“.

U utorak je portparol Gasproma saopštio da je „Poljska danas u obavezi da plaća isporuke gasa u skladu sa novom procedurom plaćanja“, misleći na zahtev Rusije da „neprijateljske zemlje“ kupuju njen gas u rubljama.

Poljska je odbila da sledi ovu proceduru, a u utorak je sankcionisala Gasprom, koji poseduje 48 odsto udela u poljskoj kompaniji koja je suvlasnik gasovoda Jamal-Evropa. Linija duga 4.000 km transportuje gas sa poluostrva Jamal i zapadnog Sibira do Nemačke i Poljske preko Belorusije.

Ubrzo su usledili medijski izveštaji koji sugerišu da je snabdevanje Poljske već zaustavljeno i da je vlada u Varšavi sazvala krizni sastanak.

PGNiG je insistirao na tome da će snabdevanje potrošača biti nesmetano, uz gas u skladištu i izvor od drugih snabdevača koji će nadoknaditi manjak.

Poljska je bila jedan od najčvršćih zagovornika antiruskih sankcija koje su uvele SAD i EU otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru i dozvolila da zapadno oružje uđe u Ukrajinu sa njene teritorije.

Dok su neke zemlje zavisne od gasa, poput Nemačke, upozoravale EU da ne prekida dotok iz Rusije, a druge poput Mađarske su izjavile da će nastaviti da kupuju moskovski proizvod, poljski premijer Mateuš Moravjecki je obećao da će zabraniti sav ruski ugalj, naftu i uvoz gasa do kraja godine.