Poljoprivrednici pristali na ponudu Ministarstva

Poljoprivrednici pristali na ponudu Ministarstva

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije donela su večeras odluku o prihvatanju uslova koje im je ponudilo Ministarstvo poljoprivrede na sastanku koji je u četvrtak održav u zgradi Vlade Srbije.

„Na sastanku u Čenti sinoć je doneta jednoglasna odluka od strane predstavnika udruženja okupljenih u grupaciju Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije o prihvatanju sporazuma“, saopštili su oni, prenosi Danas.

Sporazum su prihvatila udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrede, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje građana Novoseljanski paori, Udruženje zemljoradnika opština Nova Crnja „Crnicaˮ i Dolovački paori.

Poljoprivrednici su tražili izmene Zakona o akcizama, u delu koji se odnosi na akcizu na gorivo. Zatim da se umesto 17.000 dinara za sertifikovano seme za agroekonomsku 2023/24 godinu sa pravdanjem računima na osnovu setvene strukture u e-Agraru, poljoprivrednicima isplati dodatnih 10.000 dinara za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji.

Takođe, oni su zahtevali uređenje tržišta, robnog zapisa, javnih skladišta sa preciziranim budućim koracima i rokovima.

Dalje, njihov zahtev bio je i moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao i upis parcela po drugom osnovu.

Međutim ono što je usaglašeno jeste će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti dodatnih 10.000 dinara svima koji su ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2024. godini, u roku od 30 dana, računajući od dana potpisivanja ovog sporazuma.

Ministarstvo se obavezalo i da će se izmenom Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju propisati regres za sertifikovano seme u iznosu do 17.000 dinara po hektaru, da će javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na regres za sertifikovano seme biti raspisan najkasnije do kraja aprila 2025. godine i da će se isplatiti svi uredno podneti zahtevi u roku od 30 dana, a da će svi uredno podneti zahtevi za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2025. godini, u iznosu od 18.000 dinara po hektaru, biti isplaćeni najkasnije do 1. aprila 2025. godine.

Takođe, u sporazumu je dogovoreno da iznos povraćaja sredstava koja se mogu ostvariti putem prava na refakciju u 2025. godini neće biti manji nego tokom 2024. godine, a da će Ministarstvo sa predstavnicima Ministarstva finansija razmotriti mogućnost izmene zakona kojim se uređuju akcize i to u delu koji se odnosi na mogućnost povećanja iznosa povraćaja sredstava koja se mogu ostvariti putem prava na refakciju akcize.

Dalje je dogovoreno da će se ažurirati sastav Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno – tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, u čijem radu će obe strane aktivno učestvovati, propisaće se rokovi u kojima će se postupati, a Ministarstvo će redovno izveštavati javnost o svim aktivnostima ove radne grupe.

Sporazum predviđa i to da poljoprivrednici mogu da se obrate direktno bankama u kojima imaju otvorene račune, u cilju dogovora oko olakšica u otplati kredita (u vidu omogućavanja dodatnog grejs perioda ili produženja roka otplate kredita), a na osnovu dopisa koji je Narodna banka Srbije uputila dana 8. marta 2024. godine svim bankama, sa ciljem da ponude ustupke poljoprivrednicima, kao i da će Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano razgovarati sa predstavnicima banaka o mogućnosti uvođenja moratorijuma na poljoprivredne kredite po zahtevu kreditnog dužnika – poljoprivrednika.

Dogovoreno je i da će Radna grupa za utvrđivanje modaliteta za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, odnosno poljoprivrednog zemljišta na kome nisu rešeni imovinsko – pravni odnosi, u cilju ostvarivanja prava na podsticaje nastaviti sa radom, a Ministarstvo će nakon završetka javnog poziva za evidentiranje faktičkog obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, koji je raspisan dana 15. oktobra 2024. godine, uraditi analizu finansijskih efekata i razmotriti mogućnost izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Na kraju je sporazumom predviđeno da će se najkasnije do kraja oktobra 2024. godine isplatiti svi uredno podneti zahtevi na osnovu Uredbe o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe roda 2023. godine.

Poljoprivrednici su se, takođe, obavezali da će svu komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede u budućnosti nastaviti mirnim putem, bez izlaska na ulice i blokiranja istih i u slučaju poštovanja odredbi ovog sporazuma neće postavljati dodatne zahteve.