Poljoprivrednici podeljeni u dva tabora, svaki traži ispunjenje svojih zahteva

Poljoprivrednici podeljeni u dva tabora, svaki traži ispunjenje svojih zahteva

Predstavnici pet udruženja poljoprivrednika Srbije uputili su danas dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumaratsva i vodoprivrede i Vladi da ne pristaju na izmenu sporazuma iz jula ove godine koji su potpisali sa tim Ministarstvom.

Povod za dopis je to što je Udruženje iz Subotice, koje inače nije ni bilo potpisnik tog sporazuma, juče započelo pregovore o izmeni liste svojih zahteva.

Sporazumom, koji je potpisan u julu 2024. godine sa resornim Ministarstvom, udruženje „Stig“ (Požarevac), Složni pidikanci (Bavnište), Brestovački ratari (Banatski Brestovac), Udruženje proizđača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“ i udruženje Severni Banat (Kikinda) dogovoreno je da se tokom oktobra raspiše javni poziv za isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme i javni poziv za upis parcela u e-agrar po „drugom osnovu“.

Osim toga sporazumom je predviđena isplata 100.000 dinara za odgoj domaćih junica, smanjenje uvoznih kvota za mleko i mlečne proizvode, ukidanje zabrane izvoza rafinisanog i nerafinisanog ulja i uređenje robne berze.

Ta udruženja su tada zatražila i da njihovi predstavnici učestvuju u izradi strategije razvoja poljoprivrede.

Udružnje poljoivrednih proizvođača iz Subotice traži, pre svega moratorijum na otplatu kredita pod uslovima iz vremena korona pandemije, ukidanje akcize na gorivo u punom iznosu i isplatu 17.000 dinara po hektaru za serfikovano seme za sve poljoprivredne proizvođače, bez dokaza o kupovini jer je prošlogodišnja setva započela pre nego što je postignut dogovor sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić.

Članovi tog udruženja poljoprivredih proizvođača su pre četiri dana protestovali, blokadom Ipsilon kraka autoputa kod Subotice, zbog čega je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) privela nekoliko njih na informativan razgovor, a posle toga protest je prekinut i započeli su pregovori.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika iz Subotice juče su u Ministarstvu poljoprivrede zatražili da se ispune njihovi zahtevi, ali im je umesto 17.000 dinara ponuđeno 10.000 dinara po hektaru, a o ostalim zahtevima još nije postignut nikakav dogovor.