Poljoprivrednici odbili dalje razgovore dok se ne realizuju obećanja iz 2023.

Poljoprivrednici odbili dalje razgovore dok se ne realizuju obećanja iz 2023.

Sedam udruženja poljoprivrednika Srbije saopštilo je danas da se neće odazvati na poziv za učešće u Javnom slušanju o problemima u poljoprivredi u organizaciji Skupštinskog Odbora za poljoprivredu i da će razgovarati sa nadležnima u vlasti tek kada se ispune obećanja bivše premijerke Ane Brnabić i bivše ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković o uređenu robne berze, subvencijama i drugim zahtevima.

„Možete li da nam objasnite šta je još potrebno da obrazložimo, a da vi kao po običaju ne čujete, a na kraju obećate. Dogovor svih sastanaka i razgovora sa ministrima iz prethodnog mandata Vlade, a posebno prethodnom resornom ministarkom Jelenom Tanasković i dalje je u formi ‘obećanja’ sa obrazloženjem da nema finansijskih sredstava za isplatu obećanih subvencja“, upitali su poljoprivrednici predstavnike najviše vlasti.

Pismo je upućeno predsednici Skupštine Ani Brnabić, predsedniku Skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijanu Rističeviću, šefovima poslaničkih grupa i poslanicima Skupštine Srbije, predsedniku Vlade Milošu Vučeviću i ministru poljoprivrde Aleksandru Martinoviću.

Potpis na pismo stavili su predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Saveza udruženja poljoprivednika Banata, Udruženja poljoprivrednika Aradac, Novoseljanskih paora, Banatske crnice iz Nove Crnje i Dolovačkih paora.

Neophodno je, kako su naveli, da se realizuje ono što je dogovoreno sa Vladom Srbije na sastancima u toku 2023. godine, u Kisaču 26.novembra i Beogradu 26. decembra 2023.

Poljoprivrednici su zatražili od predstavnika vlasti da objasne, da ukoliko nema finansijskih sredstava da se obećano sprovede, kako nema novca i ko je za to odgovoran.

„Mi smo planirali proizvodnju, odnosno opstanak na osnovu obećanja vlasti o subvencijama jer kako ste ponovili mnogo puta, ;država nikada ne laže. Prosto pitanje je, šta ćemo sad“, navedeno je u pismu.

Takođe, upitali su nosioce zakonodavne vlasti „zašto se koče bitna sistemska rešenja, kao što su uređenje tržišta, robna berza, pitanja oko penzionog fonda poljoprivrednika“.

„Saglasni smo da se nađe rešenje ;da se malim gazdinstvima u zakonskim okvirima više pomogne kroz agrarnu politiku, a koje bi pomogle u zaustavljanju dalje devastacije nerazvijenih krajeva Srbije, kao i sa daljim propadanjem i raseljavanjem sela“, navedeno je u pismu.

Ističe se da je zahtev da se prvo isplate zakasnele subvencije, realizuje dogovoreno i izmeni zakonodavstvo, pa tek posle toga pristaju na „sastanke, razgovore , slušanja …“