Poljoprivrednici iz Subotice obustavili protest nakon ponude iz Ministarstva

Poljoprivrednici iz Subotice obustavili protest nakon ponude iz Ministarstva

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Subotice, koji su obustavili proteste, nakon što ih je na sastanak pozvao resorni ministar, kažu da su dobili ponudu – 7.000 dinara po hektaru bez pravdanja računima, i isplatu u naredne dve nedelje. Druga opcija je 17.000 dinara uz račun i isplatu, posle kontrole koja može da potraje šest meseci.

Razgovori su bili konstruktivni, rekli su poljoprivrednici iz Subotice posle dva i po sata pregovora sa resornim ministrom. Prva tačka na listi zahteva paora bilo je gorivo bez akcize.

„Prvi zahtev je bio da rešimo gorivo bez akcize. Razumeli su našu priču, konačno mislim da smo uspeli da nađemo neki dogovor, ali to nije u njihovoj nadležnosti. Moraju da vide sa Ministarstvom finansija da se sprovede taj zakon o akcizama da li je to izvodljivo. Dobili smo obećanje da će oni da se raspitaju i da ćemo u roku od 10, 15 dana dobiti odgovor da li je to u mogućnosti za sledeću godinu ili moramo da čekamo dvadeset šestu“, rekao je Marinko Kujundžić iz Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Poljoprivrednici su tražili do 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme, i da tu subvenciju ne moraju da pravdaju računima.

„Većina njih nisu znali pravila igre – verovatno ne poseduju račune, neki su računi izbledeli i tu je došlo do komplikacija. Realna situacija je da bez pravdanja možemo dobiti nekih 7.000 po hektaru Čeka se naš pristanak. Nekih 15 do 20 dana su oni rekli da bi mogli u tom roku da završe jer ne mora se donositi poseban zakon. Ista varijanta je ponuda i za sledeću godinu ako pristanemo na ovo sledeće godine bi bila direktna davanja od 25.000 bez pravdanja računima“, rekao je Marinko Kujundžić iz Udruženja poljoprivrednika Subotice.

O predlogu ministartva, kaže, odlučiće posle razgovora sa članovima svog i još 5 udruženja koji su dodatak od 17 hiljada dogovorili sa prethodnim kabinetom pre godinu dana. O problemima u poljoprivredi govorio je i predsednik

„Mi sada dajemo nenormalan novac za poljoprivredu. Dajemo tri puta više nego što je to bilo pre deset godina, u evrima, ne u dinarima. Da je ranije govoreno da dođemo do pet posto, sad smo došli do 7,3 posto ukupnog budžeta. To su sve veća i veća izdvajanja, da li su to dobro targetirane mere, ja mislim da nisu. Sve dadosmo ratarstvu, a manje ide za stočarstvo, i manje za ono što nam više donosi, a to je voćarstvo i povrtarstvo“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Da je stočarstvo u ozbiljnom problemu, da se uvozi previše mleka i mesa, te da je potrebno više ulaganja u tu granu – možda je i jedino oko čega su danas poljoprivrednici i predstvnici ministartva bili apsolutno saglasni.