Politico: Tajni izbori koji drže sudbinu Borisa Džonsona na vagi

Politico: Tajni izbori koji drže sudbinu Borisa Džonsona na vagi

Pobunjenik za Bregzit Stiv Bejker će se kandidovati za potpredsednika Komiteta 1922 na predstojećim izborima. To su izbori za koje skoro niko nije čuo.

Ali u naredne četiri nedelje biće održano tajno glasanje iza zatvorenih vrata sobe za odbore obložene drvenim pločama, duboko u britanskom parlamentu, čiji rezultat može da odredi budućnost Borisa Džonsona kao premijera.

Glasanje je da se izaberu izvršni članovi Komiteta 1922, grupe koja predstavlja redovne konzervativne poslanike koji nadgledaju unutrašnje poslove stranke, uključujući – što je ključno – izazove liderstva.

Dok je Džonson zarobljen u političkim sukobima, suočen sa ostavkama iz svoje vlade i nizom štetnih poraza na međuizbornim izborima, sada postoji otvorena kampanja među kritičarima unutar njegove stranke da se dozvoli novi izazov njegovom vođstvu.

Džonson je za dlaku preživeo jedno glasanje o poverenju ranije ovog meseca, i prema sadašnjim pravilima stranke je siguran da godinu dana neće biti ponovo osporavan.

Ali je verovatno da će novi članovi izvršnog odbora Komiteta 1922. odlučiti da li ta pravila treba promeniti, dozvoljavajući da se još jedno glasanje održi pre juna 2023.

Moćni glasovi već zahtevaju takav pristup, a jedan insajder kaže da bi komitet novog izgleda mogao da usvoji.

U vestima koje će verovatno biti zabrinjavajuće za Džonsona, među onima koji razmišljaju da traže izbore za potpredsednika odbora je i moćni broker Stiv Bejker. Uticajni bivši ministar za Bregzit stekao je reputaciju po orkestriranju odlučnih pobuna protiv uzastopnih lidera Torijevaca.

Očekuje se da će i drugi pobunjenici učestvovati na glasanju, koje bi trebalo da bude održano pre nego što se parlament prekine za letnju pauzu 21. jula.

Uporne tvrdnje da Džonsonovi saveznici već organizuju kontra guranje oštro je demantovala osoba koja je upoznata sa razmišljanjem vladinih bičeva. Ta osoba je rekla da su izbori stvar Komiteta 1922.

U petak je Majkl Hauard, kolega konzervativaca i bivši partijski lider, dodao svoj glas pozivima na promene nakon dopunskih izbora u Vejkfildu i Tivertonu i Honitonu.

„Partiji, i što je još važnije zemlji, bilo bi bolje pod novim rukovodstvom“, rekao je Hauard radiju BBC. Rekao je da će „možda biti neophodno“ da Komitet iz 1922. promeni svoja pravila kako bi se moglo održati još jedno glasanje za vođstvo.

Trenutni blagajnik Komiteta 1922, Džefri Klifton-Braun, nije isključio da promeni pravila u petak, rekavši da prvo želi da čuje Džonsonova objašnjenja za poraze na međuizbornim izborima.

Važeći pravilnik o izboru lidera Konzervativne stranke na snazi je od 1998. godine.

Ali pravila za poslanike koji izglasavaju nepoverenje svom lideru nisu javno dostupna i u potpunosti su u rukama izvršnog odbora Komiteta iz 1922. godine. Ova pravila se mogu promeniti u bilo kom trenutku.

Još 2019. godine, izvršni komitet je održao svoje tajno glasanje o tome da li da revidira sistem kako bi iznudio još jedno glasanje o poverenju vođstvu Tereze Mej. Glasovi su davani i potom čuvani u zatvorenim kovertama. Grejem Brejdi, predsednik Komiteta 1922, rekao je Mej da će otvoriti koverte ako ona odbije da navede datum svoje ostavke. Ona jeste, a koverte su ostale zapečaćene.

Izvršni komitet ima 13 članova, uključujući Brejdija i dva potpredsednika. Otkako je Džonson postao premijer 2019. godine, nisu zvanično razgovarali o prepisivanju pravila. To bi se uskoro moglo promeniti.