Pokrenuta kampanja „Rak prostate: Budi brži, zakaži pregled i pobedi“

Pokrenuta kampanja „Rak prostate: Budi brži, zakaži pregled i pobedi“

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) je pokrenulo kampanju dizanja svesti o raku prostate pod sloganom “Rak prostate: budi brži, zakaži pregled i pobedi”, saopšteno je danas.

“Ovaj slogan nam govori da su redovni urološki pregledi, rana dijagnoza i pravovremeno lečenje ključni. Kada se rano otkrije, rak prostate se može izlečiti”, rekao je predsednik UMOS-a i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević.

Istakao je da za rak prostate ne postoji prevencija i zato je važno rano otkrivanje ove bolesti, koje je, uz pravovremeno i adekvatno lečenje, od velikog značaja za pacijente i za zdravstveni sistem.

„Faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se, na žalost, ne može delovati, međutim, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje“, rekao je Radosavljević.

Rak prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi je najčešći karcinom muškaraca, a u Srbiji je, po učestalosti, odmah iza raka pluća i debelog creva. Godišnje od oboli do 3.000 muškaraca i premine oko 900.

„Muškarci koji u bližoj porodici imaju slučajeve raka prostate treba od druge polovine pete decenije da krenu na redovne urološke preglede. Ukoliko nije prisutna porodična anamneza, dovoljno je nakon 50-te godine starosti jedanput godišnje uraditi PSA test iz krvi“, preporučio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Zoran Džamić.

Poslednjih 15 godina ostvaren je veliki napredak u terapiji raka prostate uvođenjem modernih hirurških procedura (laparoskopija, robotska hirurgija) kao i lekova nove generacije za različite faze bolesti koji su visokoefikasni i pacijenti ih dobro podnose, navodi se u saopštenju UMOS-a.