Zagađenje vazduha u Beogradu i izazovi grejanja: Individualna ložišta kao glavni krivci

Zagađenje vazduha u Beogradu i izazovi grejanja: Individualna ložišta kao glavni krivci

Kako se grejna sezona približava, očekuje se značajan porast zagađenja vazduha u Beogradu, posebno suspendovanih čestica PM 2,5 i PM 10, koje predstavljaju veliki rizik za zdravlje. Gradski sekretar za energetiku Dušan Rakić istakao je da su individualna ložišta najveći zagađivači, jer mnogi građani koriste različite materijale, poput drva, ali i plastike i gume, što dodatno pogoršava situaciju.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, individualna ložišta odgovorna su za više od 75% emisija suspendovanih čestica tokom zime. Pored njih, doprinos zagađenju dolazi i iz saobraćaja, industrijskih emisija, kao i termoenergetskog sektora, dok su troposferski ozon i čestice peska iz Sahare uzroci povremenog zagađenja i tokom leta.

Kako bi se smanjilo zagađenje, gradske vlasti planiraju veće priključenje domaćinstava i institucija na daljinski sistem grejanja Beogradskih elektrana, što bi smanjilo broj individualnih ložišta. Rakić je naglasio da je do sada ugašeno preko 1.500 kotlarnica u javnim objektima, a planirano je gašenje preostalih uz podršku međunarodnih fondova poput EBRD-a.

Međutim, prepreke ostaju, jer priključak na daljinski sistem grejanja i gasne instalacije zahteva značajna ulaganja, što mnogim domaćinstvima predstavlja izazov. Uz to, iako su određeni građani prešli na gas, njegova cena je i dalje visoka zbog nestabilnih tržišnih uslova. Ipak, očekuje se da će se cene stabilizovati, a gas postati pristupačnija opcija.

Uz podsticajne mere, poput zamene stolarije i ugradnje toplotnih pumpi, vlasti nastoje da ohrabre građane na promenu načina grejanja, ističući da će daljinski sistem biti najefikasnije rešenje u smanjenju zagađenja u Beogradu.