Počeo prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

Počeo prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počeo je danas prijemnim ispitima koje će budući studenti polagati do petka. Prijemni ispiti na univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu počeće u sredu.

Rezultati prijemnih ispita biće objavljeni najkasnije do 1. jula na preliminarnoj rang-listi, dok će konačne rang-liste biti objavljene najkasnije do 8. jula. Upis studenata će se realizovati od 8. do 12. jula, a prema rasporedu mora biti završen 12. jula.

Univerzitet u Beogradu predviđa da se redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu. Kandidat može ostvariti najviše 100 bodova.

Sudeći po prijavama, najveće interesovanje je za smer psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde za jedno mesto konkuriše pet kandidata. Takođe, veliko interesovanje vlada i za Građevinski i Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, stomatologiju, farmaciju, mikrobiologiju i fiziologiju.

Univerzitet u Beogradu nudi mesta za 15.283 brucoša, od kojih su dve trećine budžetska. Buduće akademce čeka 107 programa na 31 fakultetu. Prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, savetuje studente da se dobro informišu i procene koji im studijski programi najviše odgovaraju.

Na univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu polaganje prijemnih ispita počinje u sredu, a u zavisnosti od fakulteta, trajaće do prve polovine jula.