Počinje testiranje brze pruge Novi Sad – Subotica: Brzina do 200 km/h do 10. oktobra

Počinje testiranje brze pruge Novi Sad – Subotica: Brzina do 200 km/h do 10. oktobra

Danas počinje testiranje brze pruge Novi Sad – Subotica, koje će trajati do 10. oktobra, saopštile su Železnice Srbije. U tom periodu na deonici neće biti drugog saobraćaja. Testiranje sprovode Nemačke železnice, a rezultati bi trebali biti objavljeni do 8. novembra.

Pre svakog polaska test voza, cela deonica će biti pregledana sa motorne drezine. Železnice upozoravaju građane da je prisustvo na kolosecima i peronima strogo zabranjeno, jer nepoštovanje ovih pravila može direktno ugroziti njihov život.

Nemačka kompanija „Deutsche Bahn Systemtechnik“ će obavljati dinamička ispitivanja, tokom kojih će se testirati koloseci, kontaktna mreža i sistem bezbednosti ETCS – nivo 2. U zavisnosti od vrste ispitivanja, planira se dnevno sprovoditi od dve do osam test vožnji voza u oba smera.

Tokom testiranja, duž cele deonice biće prisutno osoblje izvođača radova, a MUP će pojačati svoje prisustvo kako bi osigurali bezbednost tokom ovog procesa. Građanima se savetuje da se uzdrže od prilaska železničkim stanicama i kolosecima za vreme testiranja.