Počinje konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije

Počinje konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije

Danas započinje konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije, ključnog tela u donošenju zakona i vođenju državnih poslova. Prva tačka dnevnog reda ove sednice je potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika, a očekuje se da će novi saziv parlamenta biti konstituisan potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata.

Pored potvrđivanja mandata, na dnevnom redu su i izbor predsednika parlamenta, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivnom sednicom predsedavaće najstariji poslanik, Stojan Radenović, dok će mu u radu pomagati po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici će položiti zakletvu kojom se obavezuju na pošteno, savesno i predano obavljanje dužnosti, u skladu sa Ustavom i na korist građana Srbije.

Dalje, predviđeno je da se izabere predsednik Narodne skupštine, a broj potpredsednika će biti utvrđen na predlog predsednika parlamenta. Takođe, formiraće se i poslaničke grupe, pri čemu jedna grupa može biti formirana od najmanje pet narodnih poslanika.

Očekuje se da će konstituisanje skupštine označiti početak roka od 90 dana za formiranje nove vlade, a na izborima održanim 17. decembra učestvovalo je 18 izbornih lista, od kojih je njih 10 osvojilo poslaničke mandate.