Počela primena nove metode za utvrđivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda

Počela primena nove metode za utvrđivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda

U Srbiji je počela primena nove akreditovana metoda za utvrđivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda. Tako je otkriveno da od 25 uzoraka meda na našem tržištu, a koji su testiranih po toj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Ivan Smajlović, ekspert za utvrđivanje autentičnosti hrane tvorac je nove metode, za koju kaže da može utvrditi autentičnost prehrambenih proizvoda kao i da je nova metoda prihvaćena na samo kod nas već i u svetu.

„Metoda je izotopska i predstavlja set od 12 aplikacija koje mogu da utvrde ilegalne prakse u proizvodnji prehrabmenih proizvoda, kao što je na primer, dodatak šećera u vinu, dodavanje vode u procesu proivodnje vina, mleka, voćnih sokova, i svega drugog što nije dozvoljeno. Ova metoda je razvijana 12 godina i predstavlja naučno-istraživački rad koji je potvrđen na svetskom nivou. Ja sam jedini tehnički ekspert pri međunarodnoj Organizaciji za vino i vinovu lozu, a naše ministarstvo je predložilo da ova metoda uđe u step baj steb proceduru za izradu nove međunarodne rezolucije i ona je ušla u tu proceduru. Nauka se više ne dovodi u pitanje. Kada bude usvojena, rezoluciju će početi da primenjuju sve članice OIV-a“, rekao je za N1 Smajlović.

On je istakao da to znači da je „nauka je potvrdila da je etanol najbolji biohemijski marker pomoću kojeg možemo videti poreklo sirovina od kojih je taj etanol nastao“ odnosno, da li je industrijskog ili na primer grožđanog porekla.

„Za ovu tehnologiju koja je razvijena u Srbiji zainteresovale su se Kina i Rusija ali i ostatak sveta i ta metoda je prihvaćena. Metoda je takva da može da se primeni na sve prehrambene proizvode koji su voćnog porekla kao i na mleko“, istakao je Smajlović.

On je rekao i da laboratorija već funkcioniše od 2021, da je akreditovana, da su je obišli stručnjaci iz EU kakve mi u Srbiji nemamo.