Počela izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji

Počela izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji

U Srbiji je počela izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta 2. juna u 20 sati. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike u 66 jedinica lokalne samouprave.

Izborna tišina je period tokom kojeg je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno objavljivanje procena rezultata izbora, predstavljanje kandidata i njihovih izbornih programa, kao i pozivanje birača da glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Iako kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže sankcijama tokom izborne tišine, Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima predviđaju novčane kazne za kršenje pravila izborne tišine.

Beogradske i lokalni izbori će se održati istog dana, 2. juna, a promenjen je Zakon o lokalnim izborima kako bi se omogućilo organizovanje beogradskih i lokalnih izbora istog dana.

Izbori će se sprovesti u 66 jedinica lokalne samouprave i 17 gradskih opština u Beogradu, kao i u nekoliko gradova i opština širom Srbije, uključujući Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, i druge.