Počasni stražar pozdravio Vladimira Putina u Mongoliji

Počasni stražar pozdravio Vladimira Putina u Mongoliji

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u zvaničnu posetu Mongoliji, sletevši na aerodrom u Ulan Batoru na prijem na crvenom tepihu uz punu počasnu gardu.

Putin dolazi u posetu na poziv predsednika Ukhnaagiina Khurelsuha, kako bi obeležio 85. godišnjicu bitke na Halhin Golu, zvučne sovjetsko-mongolske pobede nad carskom japanskom vojskom.

Dvojica predsednika bi trebalo da razgovaraju o bilateralnim odnosima i „sveobuhvatnom strateškom partnerstvu“ između Rusije i Mongolije i „razmeniće mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima“, navodi Kremlj.

Putina je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Batmunkh Battsetseg. Predviđeno je da se sastane i sa predsedavajućim mongolskog parlamenta (državnog velikog hurala) Dashzegviinom Amarbaiasgalanom i premijerom Ojun-Erdene Luvsannamsrai.

Ruski predsednik je poslednji put posetio Mongoliju 2019. godine, kada su dve zemlje potpisale ugovor o strateškom partnerstvu i obeležile 80. godišnjicu pobede na Halhin Golu.

Bitka 1939. bila je sukob između snaga Crvene armije kojima je komandovao general Georgij Žukov, i njegovih mongolskih saveznika, i japanske Kvantung armije koja je okupirala delove Kine u to vreme. Odlučna sovjetsko-mongolska pobeda obezbedila je istočni bok SSSR-a do kraja Drugog svetskog rata.