Poboljšano snabdevanje vodom u Topoli, nakon dva meseca restrikcija

Poboljšano snabdevanje vodom u Topoli, nakon dva meseca restrikcija

Posle prve kiše i poboljšanja hidrološke slike u centralnoj Šumadiji, opština Topola se po prvi put, posle 10. jula, oporavlja od dugotrajnih isključenja vode potrošačima na seoskom i gradskom području.

Javno komunalno stambeno preduzeće „Topola“ (JKSP) saopštilo je u sredu da večernjih isključenja varoši Topola, koja su trajala neprekidno po osam do 12 časo

„Zbog trenutno poboljšanog dotoka sirove vode na izvorištima, danas neće biti isključenja za varoš Topolu. U sredu od 14 časova uključuju se sela Vinča-Lajkova, Plaskovac, Vinča-Centar, Vinča Veliko polje, Lipovac i Meterize. Period trajanja uključenja vode zavisiće od raspoloživih količina vode“, navodi se u saopštenju JKSP „Topola“.

Prva veća kiša i u varoši Topola, kao i u nekoliko sela – nema restrikcije vode, primećuje Dragana Marinković, odbornica u Skupštini opštine Topola i predsednica odbora Stranke slobode i pravde u Topoli.

„Dokle će to trajati, videćemo. Kiša je samo privremeno rešenje. Vodovodne instalacije su stare pa cevi često pucaju, te će morati da se ulaže u zamenu dotrajalih cevi i da se ne čeka da puknu kako bi se menjale. Lokalna samouprava Topole već sada treba da traži rešenje za sledeće leto a nekoliko bušotuna nije dovoljno da reši dugogodišnji problem vodosnabdevanja„, rekla je ona za portal N1.

JKSP „Topola“ je na svom sajtu do utorka saopštavalo samo koliko sati će varoš biti pod restrikcijama vode, a okolna sela nisu ni pominjana jer su više od mesec dana bila bez kapi vode za gradske mreže.

Lokalna samouprava je u selima postavila veliku burad sa vodom iz kojih su se građani snabdevali vodom.

O razmerama suše u poznatom srpskom voćarskom i vinogradarskom kraju svedočilo je više od mesec dana suvo korito reke Jasenice, najduže pritoke Velike Morave.