PKS: U Srbiji 250 franšiznih brendova zapošljava 30.000 radnika

PKS: U Srbiji 250 franšiznih brendova zapošljava 30.000 radnika

U Srbiji trenutno posluje više od 250 franšiznih brendova koji zapošljavaju više od 30.000 radnika i imaju više od 4.500 prodajnih mesta, rečeno je danas u Beogradu na potpisivanju Memoranduma o saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i Srpske franšizne asocijacije (SFA) sa ciljem jačanja aktivnosti usmerenih na podršku razvoja franšizne zajednice privrednika Srbije i sertifikacije franšize kao naprednog modela poslovanja.

Memorandum su potpisali direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović i predsednica upravnog odbora SFA i nosilac master licence za Srbiju brenda „Helen Doron English“ Tatjana Petković.

„Srbija je kao koncept preduzetništva prihvatila franšizno poslovanje i sve uspešnije ga primenjuje u praksi. Ono je sad oko 35 odsto ukupnog poslovanja domaće franšize, dok su 65 procenata još uvek strane. Ono što nas razlikuje od međunarodne prakse je da su dominantnije domaće franšize u odnosu na strane i to govori o snazi ekonomije, brendova i koncepata poslovanja koji se primenjuje. Uslužni sektor hotela i prehrambene industrije je glavni, ali sve više je u porastu koncept edukacije, učenja i rada sa mladima“, istakao je Vesović.