Pištaljka: Direktorka optužena za korupciju u Srbiji, radi u odeljenju UN za borbu protiv korupcije

Pištaljka: Direktorka optužena za korupciju u Srbiji, radi u odeljenju UN za borbu protiv korupcije

Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, zaposlena je u Kancelariji Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) u Beču, uprkos tome što je na poternici zbog optužbi za korupciju, saznaje Pištaljka.

Marković je optužena 2019. godine za zloupotrebu službenog položaja, a od 2022. godine se nalazi u bekstvu, dok je u Srbiji raspisana poternica za njom. Iako su Ujedinjene nacije svesne njenog pravnog statusa, nisu prekinule njen angažman u Beču, gde radi kao stručnjak za prevenciju kriminala i krivičnu pravdu.

U Srbiji se protiv Marković vodi postupak zbog ugovora iz 2012. godine, kada je bez ovlašćenja u kupoprodajni ugovor unela valutnu klauzulu, omogućivši privatnoj firmi korist od 50 miliona dinara. Zgrada je kupljena bez tendera za 4,5 miliona evra, od firme povezivane sa surčinskim klanom. Tokom svoje karijere, Marković je bila predmet brojnih kontroverzi, uključujući i prikrivanje imovine bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Iako je zbog ovih skandala razrešena dužnosti 2012. godine, Marković je 2013. godine dobila posao u UN-u kao savetnik za borbu protiv korupcije na Bliskom Istoku i Severnoj Africi. Njena biografija, prema LinkedIn profilu, uključuje rad u američkom Ministarstvu pravde, Helsinškom odboru i OEBS-u. Marković se nijednom nije pojavila na suđenju, a sud je dva puta odbio da joj sudi u odsustvu. Viši sud u Beogradu je 2022. godine naložio pritvor i raspisivanje poternice, ali se ona ne nalazi na javnom spisku traženih osoba Interpola.

Uprkos tome, domaći registri slučaj vode kao „rešen“, što izaziva sumnje u ozbiljnost pravosudnog sistema u ovom slučaju.