Veliki požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu gasilo 76 vatrogasaca-spasilaca sa tri helikoptera MUP-a

Veliki požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu gasilo 76 vatrogasaca-spasilaca sa tri helikoptera MUP-a

Požar koji je zahvatio Kineski tržni centar na Novom Beogradu trajao je četiri sata, dok je 76 vatrogasaca-spasilaca, podržanih sa 25 vozila i tri helikoptera MUP-a, hrabro se borilo protiv vatrene stihije. Piloti Borko Vuković i Denis Vojvodić opisali su za RTS svoje iskustvo u borbi sa požarom u urbanim uslovima, ističući da su se suočili s izazovom po prvi put.

Pilot MUP-a Borko Vuković izjavio je da su prvi zahtev za angažovanje helikoptera primili od resornog ministra u 8:21, nakon čega su prva dva helikoptera poletela u 8:40 ka lokaciji požara. Njihova misija uključivala je izviđanje, odabir mesta za uzimanje vode i pravac napada na požar.

„Suočavali smo se s dodatnom odgovornošću zbog rada u urbanoj sredini, što je za nas predstavljalo prvi put“, rekao je Vuković, ističući da su izazovi uključivali prisustvo stambenih zgrada i dalekovoda u blizini.

Denis Vojvodić, takođe pilot, napomenuo je da svaka situacija ima svoje specifičnosti, ističući zahtevnost operacija gašenja požara, posebno u urbanim područjima.

Uz pomoć tri helikoptera – H-145, „bel 212“ i „kamov“ K-32 – piloti su uspeli da izbace impresivne količine vode na požarište. Helikopter K-32, koji je prvi put upotrebljen u takvoj situaciji, pokazao se kao posebno koristan zbog svoje sposobnosti da izbaci velike količine vode.

Sve vreme leta, piloti su bili u kontaktu sa kontrolom leta, koja je obezbedila čist vazdušni prostor za operaciju. Zbog mogućnosti zahvatanja vode sa reke Save, operacija je neometano tečila, sa helikopterima koji su se smenjivali u kratkim intervalima, pojačavajući efikasnost dejstva.

Vuković i Vojvodić istakli su da su ponosni što su obavili svoj posao profesionalno i efikasno, pokazujući hrabrost i posvećenost u teškim okolnostima.