Nemačka: Pevanje „Sieg Heil“ u minhenskoj pivnici privlači pažnju policije

Nemačka: Pevanje „Sieg Heil“ u minhenskoj pivnici privlači pažnju policije

Nemačka policija je upućena u jednu bavarsku pivaru nakon prijava da je grupa posetilaca skandirala zabranjeni nacistički slogan „Sieg Heil“, prenose lokalni mediji. Incident se navodno desio u utorak uveče u pivnici Augustinerkeller, koja je najstarija pivara u Minhenu. Svedoci su izjavili policiji da je oko „desetak“ mladića, starosti između 20 i 30 godina, sedelo za stolom kada je jedan od njih ustao i održao govor. Na kraju govora, jedan od prisutnih je uzviknuo „Sieg“ (što na nemačkom znači „pobeda“), a grupa je odgovorila sa „hajl“, što je potom ponovljeno nekoliko puta.

Izraz „pozovi i odgovori“ korišćen je od strane nacista tokom Trećeg rajha i bio je zabranjen nakon poraza Adolfa Hitlera 1945. Upotreba ovog izraza u modernoj Nemačkoj mogla bi rezultirati krivičnim gonjenjem. Prema izveštaju javnog emitera Baierischer Rundfunk, gosti pivnice koji su bili zgroženi ovim događajem pozvali su policiju i sprečili prekršioce govora da napuste prostorije. Iako je policija potvrdila da je sprovedena „velika operacija“ kao odgovor na prijavu, nije bilo prijavljenih hapšenja.

Portparol Pivare za Bild Cajtung je izjavio: „Saznali smo za incident sa užasom i gađenjem. Odbacujemo takve desničarske ekstremističke aktivnosti u svakom pogledu. Pivara Augustiner se zalaže za otvoren, tolerantan i demokratski pogled na svet. Desničarske ekstremističke aktivnosti uvek moraju biti rešavane odmah i dosledno.“

Hitlerov dolazak na vlast u Nemačkoj započeo je „pučom u pivnici“ 1923. godine, kada su jurišnici Nacističke partije zauzeli minhensku pivaru Buergerbraukeller i marširali do vojnog spomenika u centru grada. U sukobu sa policijom koji je usledio, poginula su četiri policajca, 15 nacista i jedan slučajni prolaznik. Hitler je uhapšen dva dana kasnije i optužen za izdaju. Osuđen na pet godina zatvora u Landsbergu od strane vlasti Vajmarske republike, Hitler je odslužio samo devet meseci kazne. Dok je bio u zatvoru, napisao je svoj politički manifest „Mein Kampf“ (Moja borba).