Petković optužuje Kurtija za ekonomsku destabilizaciju

Petković optužuje Kurtija za ekonomsku destabilizaciju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oštro je kritikovao premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, optužujući ga za pokušaj ekonomske destabilizacije i otimanje prihoda od plata i penzija srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

U odgovoru na nedavno video-obraćanje premijera Kurtija, Petković je istakao da Kurti manipuliše činjenicama i širi lažne optužbe kako bi prikrio svoje delovanje koje ima za cilj ukidanje srpskog dinara i prinudno uvlačenje Srba u prištinske banke.

„Pokušajima Kurtija da prisili Srbe na Kosovu i Metohiji da otvaraju račune u prištinskim bankama, on zapravo krši njihova prava i nastoji ukiniti platni promet u dinarima, što je direktno protivno međunarodnom pravu“, naglasio je Petković.

U svom obraćanju, Petković je demantovao Kurtijeve tvrdnje o navodnom švercu srpske valute od strane britanske kompanije „Henderson“, ističući da ta kompanija već decenijama vrši legalan transport dinara na Kosovo i Metohiju u skladu sa procedurama UN-a.

„Kurtijeva retorika je samo pokušaj da sakrije istinu i da zamagli činjenicu da njegova politika vodi ka ekonomskom iscrpljivanju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, s namerom da ih prisili na odlazak. To nikada nećemo dozvoliti“, istakao je Petković.

Na kraju, direktor Kancelarije za KiM je poručio da srpski narod na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti da im se nametne Kurtijev jaram te da će izdržati sve pokušaje ekonomske i političke asimilacije.

Kurti je ranije večeras u svom video obraćanju tvrdio da srpski dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji te da uredba Centralne banke Kosova ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu