Petković: Priština nastavlja policijsku okupaciju severa Kosova, oteta zgrada u Bošnjačkoj mahali

Petković: Priština nastavlja policijsku okupaciju severa Kosova, oteta zgrada u Bošnjačkoj mahali

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Priština nastavlja sa policijskom okupacijom severa Kosova i Metohije, koristeći za te potrebe zgradu u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici. U ovoj zgradi su se do 30. avgusta nalazili Kancelarija za KiM, PIO fond, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, a prema rečima Petkovića, ona je protivpravno preuzeta uz upotrebu sile od strane prištinskih vlasti.

Petković je naglasio da je odluku o ovoj zapleni donela nelegitimna opštinska vlast, koja nije dobila glasove srpskog stanovništva na severu Kosova. On je ocenio da ovakvi potezi direktno krše Briselski sporazum, jer monoetnička policija Aljbina Kurtija nema pravo da deluje na severu pokrajine.

„Čitav ovaj proces odvija se pred očima međunarodne zajednice, koja nemo posmatra militarizaciju severa Kosova i Metohije i teror koji Kurtijeva policija sprovodi nad Srbima,“ zaključio je Petković, upozorivši na brutalnost i nasilje prema srpskom stanovništvu.