Petković optužuje Kurtija za „teror i progon“ Srba na severu Kosova i Metohije

Petković optužuje Kurtija za „teror i progon“ Srba na severu Kosova i Metohije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je večeras da premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, nastavlja da sprovodi „teror“ na severu Kosova i Metohije, ciljajući na političke predstavnike srpskog naroda. Petković tvrdi da Kurti želi da protera pola srpske populacije, dok bi drugu polovinu pohapsio.

„Nalozi za saslušanje čelnika Srpske liste, zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, predstavljaju brutalni politički progon lidera Srba sa severa KiM, koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posledice“, napisao je Petković na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Petković je istakao da su srpske institucije delovale u skladu sa zakonom, pružajući usluge i Srbima i Albancima, te da bi situacija bila drugačija da je Kurti formirao Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Potpredsednik Srpske liste, Dragiša Milović, takođe je potvrdio da su srpski predsednici privremenih organa na Kosovu i Metohiji dobili pozive za saslušanje u vezi sa navodnim falsifikovanjem iskaza. Milović je situaciju na terenu opisao kao „izuzetno tešku“, naglašavajući napetost i neizvesnost, kao i zabrinutost zbog daljih poteza prištinskih vlasti.

Beograd je odmah obavestio međunarodnu zajednicu i KFOR o najnovijim dešavanjima, ali Petković je izrazio sumnju u efikasnost njihovog odgovora, ističući da su dosadašnje reakcije bile ograničene na saopštenja i verbalne osude, bez konkretnih akcija.